PROJEKT Di-FIT: »DIGITALNI FITNES DOLGOŽIVE DRUŽBE«

780

Digitalna tehnologija spreminja svet in način življenja, a kljub temu, da je del vsakdana, dela in učenja, zagotavljanja zdravstvenih storitev in vseh vrst družbenih interakcij, vsi ne (z)morejo koristiti možnosti digitalizacije. S tem se digitalni razkorak med tistimi, ki so del digitalne družbe, in tistimi, ki niso, povečuje ter s starostjo še bolj narašča. Projekt »Di-FIT« je zasnovan prav na konceptu, da se ta digitalni razkorak pri ciljni skupini starejših zmanjša.

Tako projektni partnerji: Društvo NOVUS, Društvo upokojencev Velenje in Andragoško društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Velenje, kot tudi več kot 20 pridruženih partnerjev širom Slovenije ima na področju dela s starejšimi in za starejše dolgoletne izkušnje.

Aktivno sodelovanje v socialnem in družbenem življenje

»Di-FIT« zajema idejo, da bi starejši pridobili in razvili takšne spretnosti in veščine, ki bi omogočale njihovo čim daljše aktivno sodelovanje v socialnem in družbenem življenje ter socialno vključenost v družbo. Z digitalizacijo se lahko poveča socialna vključenost in aktivno sodelovanje ljudi v družbi, kajti nova znanja in veščine omogočajo, da se z večjimi digitalnimi spretnostmi zagotovi daljša in/ali boljša povezanost izven neposrednega geografskega okolja, v katerega je oseba vpeta, zviša tudi socialno (re-)aktivacijo in vključenost v digitalni svet različnih formalnih in manj formalnih procesov.

Usposabljanja na terenu z uporabniki se bodo začela izvajati junija letos, stičišče vseh aktivnosti pa bo spremljal spletni portal www.e-tecaji.com. V obdobju projekta (1.1.2022-31.12.2023) je predvidena izvedba več kot 80 usposabljanj na različnih tematikah povezanih z informacijsko komunikacijskimi tehnologijami. Vse aktivnosti v sklopu projekta so za uporabnike brezplačne, sofinancira ga Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za razvoj nevladnih organizacij.

Otvoritvena konferenca bo 31. marca 2022

Projekt je javno ugledal luč sveta na otvoritveni konferenci 31. marca 2022, na kateri so bili prisotni predstavniki partnerskih organizacij, predstavnica Ministrstva za javno upravo in podžupanja Mestne občine Velenje. Dogodka, ki se je vzporedno odvijal v živo v Veliki dvorani Društva upokojencev Velenje ter preko spletnega predvajanja v živo in videokonferenčnega sistema, se je skupno udeležilo več kot 50 zainteresiranih uporabnikov in organizacij.

 

Prejšnji članekDAN POEZIJE V PEGAZOVEM DOMU
Naslednji članekSVETOVNI DAN ZDRAVJA V PEGAZOVEM DOMU