DAN POEZIJE V PEGAZOVEM DOMU

1396

Ob dnevu poezije smo se v Pegazovem domu razveselili obiska gospoda Jožeta Čakša. Stanovalci so ga bili zelo veseli, saj se ga radi spomnijo še iz časov, ko je bil župan v Šmarju pri Jelšah. Predstavil je knjigo razglednic: Pozdrav iz Šmarja pri Jelšah iz zbirke, ki jo je knjižnici pred leti podaril zbiratelj Viktor Tančič.

ZBIRKA 500 RAZGLEDNIC

Le ta je zbral več kot 500 razglednic Šmarja pri Jelšah in sosednjih občin. Posebnost zbirke je najstarejša znana razglednica Šmarja pri Jelšah iz leta 1897. Najprej smo z zanimanjem prisluhnili predavanju, nato pa smo si na Facebook strani gospoda Jožeta ogledali še razglednice ter mnogo drugih zanimivih fotografij iz starih časov. Stanovalci so se z nostalgijo spomnili starih običajev, starih stavb, ki jih že davno ni več ter drugačne podobe znanih krajev. Veseli so bili novice, da je občina Šmarje pri Jelšah kupila Jelšingrad, ki ga bodo obnovili. Ogledali smo si tudi stare razglednice gradu, njegove notranjosti, ki jih je posnel Ladislav Ciglenečki.

Ob koncu je gospod Jože opozoril na pomen ohranjanja in obnavljanja starejših stavb in predmetov. Svetoval je, da na hrbtno stran fotografij, ki jih posnamemo, napišemo kraj in čas nastanka fotografije, saj je čez mnogo let sledljivost tako lažja. Prav je, da smo ponosni na naše prednike in zgodovino.

Valentina Jecl, delovna terapevtka

Več: PEGAZOV DOM

Prejšnji članekEKOLOŠKA ŽIVILA – PONUDBA SKOPA, LE 1/3 IZ SLOVENIJE
Naslednji članekPROJEKT Di-FIT: »DIGITALNI FITNES DOLGOŽIVE DRUŽBE«