PEGAZ: VSESLOVENSKO PETJE S SRCI

251

V domu starejših Rogaška Slatina je petje eno izmed pomembnejših aktivnosti, v katero se stanovalci in zaposleni zelo radi vključujemo. Petje ima mnogo pozitivnih učinkov – prinaša radost, dvigne razpoloženje in odžene osamljenost. Pod vodstvom Jelke Zorin Belcer v domu deluje Pevski zbor zaposlenih in Pevski zbor stanovalcev.

V preteklem tednu so stanovalce z nastipom razveselili fantje iz Šentjurja pod imenom 7 De`ci in Cerkveni mešani pevski zbor Zvon iz Podčetrtka. Ob Jurjevem, poteka v Sloveniji projekt pod imenom „Vseslovensko petje s srci“. To je neformalni praznik, ki vsako leto na Jurjevo poveže različne generacije in ustanove ter spomni na našo tradicijo, kulturo in jezik. Tudi mi smo letos aktivno sodelovali. Združeni zaposleni, stanovalci in članice krožka UTŽO smo na Jurjevo, med 10. in 11 uro prepevali slovenske pesmi. Dogodek se je pričel s slovensko himno, nadaljeval pa s kratkim program o prazniku „Jurjevo“. Zeleni Jurij predstavlja lik, ki je kot prispodoba prebujajoče narave odet v zeleno listje breze ali bršljana in pomeni novo upanje in življenje.

Ob prepevanju slovenskih narodnih in ljudskih pesmi je bil prostor poln pozitivne energije, veselja in solz sreče. Prepevanje je trajalo kar eno uro, pa vendar ni bilo čutiti utrujenosti ali pojenjanja glasov – prav nasprotno, glasovi in harmonika so bili iz pesmi v pesem bolj glasni. In prepričani smo, danes nam je skupaj uspelo pregnati zimo!

Valentina Jecl, delovna terapevtka

Več: PEGAZOV DOM

Prejšnji članek18 LET USPEŠNEGA SODELOVANJA PEGAZOVEGA DOMA
Naslednji članekPEGAZOVI STANOVALCI: ERIKA RENNER ŠIPEC