PEGAZ: ODPRTA KUHINJA Z BEZGOM TER OBISK IZ POLJSKE

127

V domu starejših Rogaška Slatina smo z nekaj stanovalci šli nabirat omamno dišeče bezgovo cvetje, pa tudi gospodinje so ga nabrale in družno smo pripravili pravo bezgijado v odprti kuhinji. Ob pitju bezgovega sirupa smo poskusili, za vsa čutila mikaven, kulinaričen krožnik, kjer je bilo vsega dobrega po malem.

Ocvrto bezgovo cvetje, pecivo, palačinke, miške…

Ocvrto bezgovo cvetje, pecivo, palačinke, miške, dekorirano s sladoledom in jagodičevjem. Uganili ste – vse jedi so vsebovale bezgovo cvetje. Ob poučnem in okušalnem spoznavanju bezga smo še zaplesali ob glasbi ter se podružili na zunanji terasi. Naprej zgodbo poznate – ostalo je nič. „Dobro ste to vse pripravili“, smo poslušali pohvale. Nekoč so verjeli, da v bezgu živijo dobri duhovi, ki skrbe za ugodno počutje ljudi, danes to še vedno verjamemo, saj so dokazane njegove zdravilne lastnosti.

Potovanje po Poljski, ki je bilo polno nepozabnih doživetij

Katja Žolgar je stanovalcem predstavila potovanje po Poljski, ki je bilo polno nepozabnih doživetij. Začeli so v čarobnem Krakowu, kjer so se sprehajali med starimi zgradbami, se ustavili v prijetnih kavarnah in se podali v utrip mestnega življenja. Občudovali so mogočni Wawel grad in si ogledali živopisani glavni trg, poln tržnic in umetniških delavnic. Odpravili so se tudi v podzemlje, kjer so obiskali edinstven rudnik soli Wieliczka. Očarani so bili nad umetninami, ki so jih ustvarili rudarji skozi stoletja. Vrhunec njihovega potovanja je bil obisk Koncentracijskega taborišča Auschwitz. Ob vstopu v ta prostor jih je prevzela tišina, ki je preplavila njihova srca. Ob ogledu muzeja so se zgrozili nad strahotami, ki so se dogajale med drugo svetovno vojno. „Nikoli več“, smo enotni.

Mateja Fidler, delovna terapevtka

VEČ: PEGAZOV DOM

Prejšnji članekDIETA ZA ZMANJŠEVANJE UŠESNEGA MASLA
Naslednji članekF3ŽO: SPOŠTLJIVO NAGOVARJANJE STAREJŠIH