HALO POMOČ! ZDAJ JO LAHKO POKLIČEMO S PAMETNO URO

8826
Pametna ura, ki jo je pametno imeti.

Pametna ura MS 300 – GPS je dober primer uporabne tehnologije za starejše.  Poenostavitev tehnike je zagotovo boljša pot, kot pričakovanje, da se analogne generacije priučijo uporabe zapletenih sodobnih procesov. Nastal je zanimiv izdelek, katerega uporabnost po mojem mnenju presega ciljno skupino starejših, saj bi uro brez slabe vesti priporočal tudi marsikateri družini za njihove nadobudne otroke.

Če govorimo o uporabnosti ure, moramo najprej ločiti, kaj je uporabno iz vidika tistega, ki uro nosi, in drugega – skrbnika oz. nadzornika, ki prek pametnega telefona uro nadzoruje, programira in upravlja.

TEST PAMETNE URE MS 300 – GPS

Pametna ura je, kot to pove že njeno ime, v prvi vrsti pač ura – merilec časa. Uporabljamo lahko analogni ali digitalni prikaz. Obenem ima vse lastnosti poenostavljenega prenosnega telefona  z zelo pomembnim dodakom –  tipko SOS, s katero lahko aktivirate klic na pomoč. Še več – ura ima ugrajen samodejni senzor za zaznavo padcev, ki alarm SOS vklopi avtomatsko. Kot telefon pa seveda omogoča dvosmerno komunikacijo – prek ure vas lahko kdorkoli pokliče (komur ste zaupali telefonsko številko vaše ure) in prek mini imenika s slikami ali prek tipkovnice na ekrančku, lahko z uro pokličete tudi vi. Kakovost zvoka morda ni ravno vrhunska, vendar lahko glasnost enostavno uravnavate. Z osebo, ki vam uro upravlja, so omogočena tudi neposredna govorna sporočila, prejemate pa lahko tudi tekstovna. Poleg tega si lahko z uro kadarkoli, ko jo imate na roki, tudi izmerite utrip. Ura lahko pridno šteje vse korake, ki jih delate tekom dneva. In če se med sprehodom ustavite v parku si lahko nastavite opomnik, da se ne zasedite predolgo in vas ura spomni na odhod.

Veliko funkcij? Naj vas obseg ne prestraši. Zadeva je povsem enostavna. Za začetek jo uporabljajte kot vsako navadno uro. A s to razliko, da ima ura še nekaj uporabnih možnosti, predvsem pa nekaj varnostnih, če bi kdaj res rabili pomoč.

ENOSTAVNO POLNJENJE

Uro krasi solidna baterija, ki je med testom ob normalni uporabi brez težav zdržala nekaj dni. Polnjenje je enostavno, traja največ uro ali dve in je praktično brez možnosti, da kaj naredite narobe.

Najverjetneje bo uporaba pametne ure v največji meri olajšala skrbnika, ki prek svojega pametnega telefona uro nadzoruje. V uri je namreč  telefonska SIM kartica, ki poleg klicev, med drugim omogoča precizno lokacijsko sledljivost. V praksi to pomeni, da se ob aktivaciji SOS gumba ure istočasno sproži klic na številko skrbnika in SMS sporočilo, ki vsebuje tudi koordinate sprožitve. Prek vzpostavljene linije klica lahko skrbnik nosilca ure takoj vpraša po vzrokih za pritisk SOS gumba in v najslabšem primeru, da na drugi strani ni odgovora, lahko vsaj sliši, kaj se okrog ure dogaja, hkrati pa lahko prek koordinat že sproži akcijo pomoči.

SENZOR PADCEV

Če se bo aktiviral senzor padca, obstaja realna verjetnost, da se le-ta sproži že ob kakšnem nenavadnem gibu z roko in da je alarm lažen ter intervencija odveč. V izogib alarmu lahko uporabnik ure vsak tak dogodek enostavno prekliče, ura sama pa si iz teh preklicev gradi spomin, kateri gibi za naprej ne veljajo za padec. Bojda pa gibov, ki nastanejo ob pravem, nenačrtovanem padcu, ni možno simulirati, zato naj bi se takrat alarm zagotovo sprožil. No, kljub vsemu, bi to funcijo vzel z malo rezerve in v upanju, da nikoli ne bo prišla zares prav…  

Aplikacija, ki si jo brezplačno naložimo prek Google play trgovine, omogoča raznovrstne upravljalske in nadzorne funkcije. Prek aplikacije se registriramo, vnašamo uporabniške podatke, in določamo, kaj naj deluje in kaj ne. Poleg sebe, lahko med prejemnike obvestil o alarmih dodamo še druge svojce, da zmanjšamo možnost trenutne nedosegljivosti. Prek aplikacije vnašamo osebe v imenik ure (imena in slike), spremljemo lahko diagrame merjenja korakov, kakovosti spanca in meritev utripa.

SLEDENJE PREK TREH OMREŽIJ

A zagotovo je najpomembneje, da lahko kadarkoli preverimo, kje se ura nahaja. Če z uro opremimo osebo, za katero obstaja možnost, da se izgubi, oz. pozabi kako priti domov, lahko določimo virtualno elektronsko ograjo, da smo preko SMS-a takoj obveščeni, če jo ura prestopi. Poleg tega pa lahko uro oz. osebo ki jo nosi, kadarkoli pokličemo (telefonski klic), ji pošljemo tekstualno ali govorno sporočilo (brez stroška impulzov) ali ji na daljavo izmerimo utrip …

Pomembno je tudi, da za izdelkom stoji slovensko družinsko podjetje Interalarm, ki se že od leta 1986 ukvarja s sistemi pomoči na daljavo in je pri razvoju pametnih ur med drugim sodelovalo tudi z Inštitutom Jožef Stefan. Za testirani izdelek nudijo 1 letno garancijo in v primeru okvare obljubljajo zamenjavo v roku 5-ih dni.

Pametna ura MS 300 – GPS je torej precej uporaben pripomoček, saj zagotavlja pestro paleto uporabnosti, možnosti nadzora in zmanjševanja skrbi. Še enkrat priporočam, da se začne uporabljati postopoma, najprej kot navadna ura in šele potem naprej, saj lahko preveč funkcij uporabnika prestraši. Ura ima še prostor za izboljšave, predvsem bi si v naslednji generaciji želel izboljšan zvok in večje, bolj svetle črke na ekrančku, saj je treba upoštevati, da ciljna skupina v veliki večini že pridno nosi očala in slušne aparate.

Pa vendar, odkar jo nosi naša mama, se bolje počuti ona sama (vsak dan preveri, koliko korakov je naredila in si pridno, večkrat dnevno meri tudi srčni utrip), moja skrb nad tem, da bi padla na kakšnem brezpotju – ali pa doma na stopnicah, konec koncev…, je bistveno manjša. Zato jo priporočamo. Pametna ura, ki jo je pametno imeti.

Pametna ura MS 300 – GPS

Cena: 295,00 € (v paketu s prednastavljeno SIM kartico z dobroimetjem 5 €),

oz. 286,70 € (samo ura, brez SIM kartice)

Dodatne informacije:
info@varnastarost.si, 080 22 46

Naročila in prodaja (+ 1 letna garancija): Interalarm d.o.o., www.ura-halopomoc.siPrejšnji članekDISKRIMINACIJA STAREJŠIH V DOMOVIH ZA STAREJŠE
Naslednji članekINTERVJU: PETER ARČON, UREDNIK PORTALA VARNA STAROST