PEGAZOVI STANOVALCI: ERIKA RENNER ŠIPEC

244

Vsaka življenjska zgodba je neponovljivo posebna. Spoznajmo stanovalko doma starejših Rogaška Slatina, ki je velik del preživela v Švici, a vedno čutila, da so njene korenine v Sloveniji. Zase pravi, da je unikatna, vesela, optimistična oseba. Rada pove, da moramo živeti v tem trenutku. Njena soba je polna zanimivih in duhovnih slik, ki jih je v večini naslikala sama. Med gledanjem albumov s fotografijami na površje prihaja mozaik lepih spominov in dogodkov. Spoznam, da je bila vedno zelo aktivna – igrala je tenis, smučala, šivala, potovala. V mladosti je igrala citre, pozavno, zelo rada poje, pleše in se druži. V domu starejših Rogaška Slatina prebiva devet mesecev, saj ni več želela živeti sama v bloku brez dvigala. Hči se je namreč z družino ustalila na Sardiniji. V prostem času rada telovadi, obiskuje pevski zbor, Žoga bend, bere filozofsko ter alternativno literaturo.

Vedno sem družbo „gor držala“

Vitalna in energična gospa Erika Renner Šipec je rojena 05.06.1942 v Vitanju, od koder izvira mama. Oče je bil Slatinčan in ga je srce vedno vleklo v Rogaško Slatino, zato je prvi razred obiskovala tam. Že kot otrok je imela rada bolne in ostarele ljudi in je po končani gimnaziji v Ljubljani zaključila študij fizioterapije. Želela je postati zdravnica, a ni bilo možnosti. Dve leti je delala v Zdravilišču Rogaška Slatina, nato eno leto v Nemčiji in nato v Švici, kjer se je poročila s Švicarjem, s katerim ima hči Dunjo. V predmestju Züricha je opravljala zasebno fizioterapijo in navdušila številne stranke. Izvajala je kakovostne storitve in se dokazovala v Švici, kar zagotovo ni preprosto, vse do upokojitve.

Če bi imela možnost, bi postala igralka, glasbenica ali pevka. Pove, da je vedno družbo „gor držala“. Vsak četrtek se ob kavici (najraje ima turško s smetano) in klepetu druži z upokojenimi fizioterapevtkami, ki so skupaj delale v zdravilišču. V prihodnosti si želi zdravja ter da bi si ljudje med sabo pomagali in bili dobrosrčni. Drži se načela: nič ni pomembnejšega na tem svetu kot to, kar sedaj mislim!

Mateja Fidler, delovna terapevtka

Več: PEGAZOV DOM

Prejšnji članekPEGAZ: VSESLOVENSKO PETJE S SRCI
Naslednji članekDIETA ZA ZMANJŠEVANJE UŠESNEGA MASLA