MS 300 – GPS: PAMETNA URA S SENZORJEM PADCEV

8920
Pametna ura MS 300 - GPS

Med starejšo generacijo so padci najpogostejši vzrok poškodb in hospitalizacij. Usoden je lahko en sam napačen korak in že majhen zdrs lahko staremu ali bolnemu človeku popolnoma spremeni življenje. Verjetnost, da bo starejši človek najmanj enkrat na leto padel, je v starosti nad 65 let 30 %, nad 75 let 40 %, nad 85 let pa kar 50 %. Padcem v domačem okolju se je mogoče izogniti z nekaterimi ureditvami, ki v veliki meri povečajo varnost bivanja, po novem pa lahko zmanjšamo skrbi tudi med sprehodi zunaj. Rešitev je lahko pametna ura MS 300 – GPS

SKRBI ZMANJŠAJMO S PAMETNO URO S SENZORJEM PADCEV

Pametna ura MS 300 – GPS, ki smo jo pred kratkim testirali na portalu Varna starost, se je izkazala kot dober primer uporabne tehnologije za starejše. Če govorimo o uporabnosti ure, moramo najprej ločiti, kaj je uporabno iz vidika tistega, ki uro nosi, in drugega – skrbnika oz. nadzornika, ki prek pametnega telefona uro nadzoruje, programira in upravlja.

Vsak zdrs je lahko usoden

Pametna ura je, kot to pove že njeno ime, v prvi vrsti pač ura – merilec časa. Uporabljamo lahko analogni ali digitalni prikaz. Obenem ima vse lastnosti poenostavljenega prenosnega telefona, z zelo pomembnim dodakom –  tipko SOS, s katero lahko aktivirate klic na pomoč. Še več – ura ima ugrajen samodejni senzor za zaznavo padcev, ki alarm SOS vklopi avtomatsko. Kot telefon pa seveda mogoča dvosmerno komunikacijo, prek ure vas lahko kdorkoli pokliče (komur ste zaupali telefonsko številko vaše ure) in prek mini imenika s slikami, ali prek tipkovnice na ekrančku, lahko z uro pokličete tudi vi. Kakovost zvoka morda ni ravno vrhunska, vendar lahko glasnost enostavno uravnavate. Z osebo, ki vam uro upravlja so omogočena tudi neposredna govorna sporočila, prejemate pa lahko tudi tekstualna. Poleg tega si lahko z uro kadarkoli, ko jo imate na roki tudi izmerite utrip. Ura lahko pridno šteje vse korake, ki jih delate tokom dneva. In če se med sprehodom ustavite v parku, si lahko nastavite opomnik, da se ne zasedite predolgo in vas ura spomni na odhod.

VELIKO FUNKCIJ, VENDAR ENOSTAVNA UPORABA

Veliko funkcij? Naj vas obseg ne prestraši. Zadeva je povsem enostavna. Za začetek jo uporabljajte kot vsako navadno uro. A s to razliko, da ima ura še nekaj uporabnih možnosti, predvsem pa nekaj varnostnih, če bi kdaj res rabili pomoč.

Uro krasi solidna baterija, ki je med testom ob normalni uporabi brez težav zdržala nekaj dni. Polnjenje je enostavno, traja največ uro ali dve in je praktično brez možnosti, da kaj naredite narobe.

Najverjetneje bo uporaba pametne ure olajšanje v največji meri povzročala skrbniku, ki prek svojega pametnega telefona uro nadzoruje. V uri je namreč  telefonska SIM kartica, ki poleg klicev med drugim omogoča precizno lokacijsko sledljivost. V praksi to pomeni, da se ob aktivaciji SOS gumba ure istočasno sproži klic na številko skrbnika in SMS sporočilo, ki vsebuje tudi koordinate sprožitve. Prek vspostavljene linije klica lahko skrbnik nosilca ure takoj vpraša po vzrokih za pritisk SOS gumba in v najslabšem primeru, da na drugi strani ni odgovora, lahko vsaj sliši, kaj so okrog ure dogaja, hkrati pa lahko prek koordinat že sproži akcijo pomoči.

KDAJ SE SPROŽI SENZOR PADCEV?

Če se bo aktiviral senzor padca, obstaja realna verjetnost, da se le-ta sproži že ob kakšnem nenavadnem gibu z roko in da je alarm laže ter intervencija odveč. V izogib alarmu lahko uporabnik ure vsak tak dogodek enostavno prekliče, ura sama pa si iz teh preklicev gradi spomin, kateri gibi za naprej ne veljajo za padec. Bojda pa gibov, ki nastanejo ob pravem, nenačrtovanem padcu, ni možno simulirati, zato naj bi se takrat alarm zagotovo sprožil. No, kljub vsemu, bi to funcijo vzel z malo rezerve in v upanju, da nikoli ne bo prišla zares prav…  

Nevarnost preži tudi doma

Aplikacija, ki si jo brezplačno naložimo prek Google play trgovine, omogoča raznovrstne upravljalske in nadzorne funkcije. Prek aplikacije se registriramo, vnašamo uporabniške podatke, in določamo, kaj naj deluje in kaj ne. Poleg sebe, lahko med prejemnike obvestil o alarmih dodamo še druge svojce, da zmanjšamo možnost trenutne nedosegljivosti. Prek aplikacije vnašamo osebe v imenik ure (imena in slike), spremljemo lahko diagrame merjenja korakov, kakovosti spanca in meritev utripa.

LOKACIJSKA IZSLEDLJIVOST PREK SMS

A zagotovo je najpomembneje, da lahko kadarkoli preverimo, kje se ura nahaja. Če z uro opremimo osebo, kjer obstaja možnost, da se izgubi, oz. pozabi kako priti domov, lahko določimo virtualno elektronsko ograjo, da smo prek SMS takoj obveščeni, če jo ura prestopi. Poleg tega pa lahko uro, oz. osebo, ki jo nosi, kadarkoli pokličemo (telefonski klic), ji pošljemo tekstualno ali govorno sporočilo (brez stroška impulzov) ali ji na daljavo izmerimo utrip…

Brezskrbno tudi na sprehodih po naravi

Pomembno je tudi, da za izdelkom stoji slovensko družinsko podjetje Interalarm, ki se že od leta 1986 ukvarja s sistemi pomoči na daljavo in je pri razvoju pametnih ur med drugim sodelovalo tudi z Inštitutom Jožef Stefan. Za testirani izdelek nudijo 1 letno garancijo in v primeru okvare obljubljajo zamenjavo v roku 5-ih dni.

Pametna ura MS 300 – GPS je torej precej uporaben pripomoček, saj zagotavlja pestro paleto uporabnosti, možnosti nadzora in zmanjševanja skrbi. Še enkrat priporočam, da se začne uporabljati postopoma, najprej kot navadna ura in šele potem naprej, saj lahko preveč funkcij uporabnika prestraši. Ura ima še prostor za izboljšave, predvsem bi si v naslednji generaciji želel izboljšan zvok in večje, bolj svetle črke na ekrančku, saj je treba upoštevati, da ciljna skupina v veliki večini že pridno nosi očala in slušne aparate.

ŽE MAJHEN ZDRS JE LAHKO USODEN

Pa vendar, odkar jo naša mama nosi, se bolje počuti ona sama (vsak dan preveri, koliko korakov je naredila in si pridno, večkrat dnevno meri tudi srčni utrip), moja skrb nad tem, da bi padla na kakšnem brezpotju – ali pa doma na stopnicah, konec koncev…, je bistveno manjša. Zato jo priporočam.

Pametna ura torej, ki jo je pametno imeti. Pametna ura MS 300 – GPS.

Info:

  • Pametna ura MS 300 – GPS
  • Cena: 295,00 € (v paketu s SIM kartico z dobroimetjem 5 €),
  • oz. 286,70 € (samo ura, brez SIM kartice)
  • Naročila in dodatne informacije: info@varnastarost.si, 080 22 46
  • Prodaja (+ 1 letna garancija): Interalarm d.o.o.

Prejšnji članekSLUŠNI APARATI UPOČASNJUJO PROCES NAGLUŠNOSTI!
Naslednji članekPRESEJALNI PROGRAMI REŠUJEJO ŽIVLJENJA