SLUŠNI APARATI UPOČASNJUJO PROCES NAGLUŠNOSTI!

4233
Prvi članek iz serije. Raziskava o sluhu, naglušnosti, slušnih aparatih. Svetujemo, katere kupiti in katerih zagotovo ne.

SLUŠNI APARATI: Če še ne veste – pravkar se je zgodil velik korak za človeštvo, vsaj v očeh nas naglušnih – tu je povezljivost slušnih aparatov s pametnimi telefoni. Naprezanja proizvajalcev v zadnjih letih so se končno upredmetila v novi generaciji aparatov, pravih miniaturnih intelegentnih računalnikih, ki nam v povezavi z aplikacijami na telefonih omogočajo upravljanje z njimi  v različno zahtevnih slušnih okoljih, ustvarjanje svojih programov, prostoročno telefoniranje, poslušanje glasbe in televizije in tudi uporabo digitalnih pomočnikov, kot so Aleksa ali Bixby voice ali Googlov asistent.  Vse to slišite samo vi. In ker so aparati danes že res miniaturni in praktično nevidni, vam omogočajo, da vas okolica z aparati ne dojema več kot invalida, ampak kot nadčloveka, supermana, vseveda …

Trenutno najboljši slušni aparati na tržišču: PHONAK AUDEO M90 (prodaja NEUROTH), WIDEX EVOKE 440-F2 (prodaja WIDEX) in UNITRON DISCOVER 9 (prodaja AUDIO BM).

Slušni aparati niso od včeraj. Moj dedek jih je nosil že pred skoraj pol stoletja. Spominjam se velikih in okornih plastičnih ohišij nezdravo rjave barve in dedkove vsakodnevne nejevolje, ker jih je moral nositi. Žal pa ni bilo zaznati kakšne opazne razlike pri njegovem sluhu.

Tudi moja generacija zdaj prihaja v tista leta, ko mnoge od nas čakajo enake težave. Naglušnost, izguba sluha, nerazumevanje govora … To niso pojavi, ki nastopijo čez noč. Že ugotoviti, da ne slišite dobro, je proces. Izjemno težko namreč s kom primerjamo, ali slišimo enako dobro. Največkrat pa se začne s pritoževanjem domačih, naprimer nad preglasnim nastavljanjem televizorja.

Presenetljiv podatek iz statistike: od prve zaznave naglušnosti, do nabave slušnega aparata traja povprečno kar 10 let. Ta podatek je pomemben, kajti dokazano je, da se center za sluh v možganih, kjer procesiramo zvoke, ki jih prejmemo prek ušes, ob neprejemanju impulzov poleni oziroma se celo prične izklapljati. To pomeni, da je dolgotrajen izostanek zvokov škodljiv, zato je priporočljivo začeti nositi slušne aparate čimprej in s tem upočasniti proces naglušnosti. Si lahko predstavljate, da bi slabovidni z nakupom očal odlašali 10 let? Zagotovo ne.

Razvoj slušnih aparatov tako v okviru portala Varna starost, kot iz osebnega interesa, spremljam že desetletja. Tehnologija napreduje skokovito, aparati se fizično zmanjšujejo, seznam fukcij na prospektih se podaljšuje, avtomatika v njih pa izboljšuje iz generacije v generacijo. Pravi mali računalniki. Vedno pa sem se spraševal, kako naj mi, naglušni uporabniki, objektivno poiščemo in izberemo najboljši aparat zase? Najverjetneje bomo vedno v prvi vrsti prisiljeni verjeti najprepričljivejši reklamni akciji najprodornejšega prodajalca. Prepričan sem, da bo le malokdo naredil primerjalni test med aparati različnih proizvajalcev. In tudi če: ali morda od nas naglušnih pričakujete, da bomo slišali razliko? Dober vic.

Rad uporabljam primerjavo med očali in slušnimi aparati. V bistvu gre za dva primerljiva pripomočka, ki sta oba namenjena korekcijam čutil, prvi za vid in drugi za sluh. In hkrati je razlika neverjetna: očala so že stoletja tudi  pomemben modni dodatek, medtem ko slušne aparate praviloma še vedno skrivamo, kot neko znamenje in dokaz invalidnosti, čeprav gre za enakovredno hibo.

Primerjava je vseeno dobra, saj mislim, da nas večina dobro razume, da moraš pri težavah z vidom obvezno najprej do zdravnika – oftalmologa, okulista, ki nas pregleda, postavi diagnozo in po potrebi izda napotnico za izdajo očal. Če imamo srečo, da je naša slabovidnost »enostavna«, si morda še lahko pomagamo z bližnjico in poceni očala kupimo v drogeriji ali prek spleta, sicer pa nas praviloma čaka obisk optike, kjer vam bo strokovnjak optik  izdelal očala po meri, prilagojena točno našemu vidu in našim očem.

S sluhom je podobno. O težavah poveste osebnemu zdravniku, ki vas napoti k specialistu – otologu. Specialist otolog vas bo pregledal, izvedla bosta tudi strokoven test sluha in dobili boste svoj audiogram, iz katerega bo nedvoumno razvidno, kakšno je stanje vašega sluha. In če se doktor ob pogledu na vaš audiogram začne z vami kar naenkrat pogovarjati občutno glasneje kot prej, pomeni da tista krivulja pomeni odstopanje od normalnega sluha in da ste od tu naprej deklarirano naglušni. Upravičeni ste do napotnice, s katero vam država subvencionira nakup slušnega aparata pri kateremkoli prodajalcu s koncesijo. Izberite torej Slušni center (ekvivalent za Optiko) in se naročite pri strokovnjaku – slušnemu akustiku, ki vam bo pomagal izbrati za vas in vašo naglušnost primeren aparat.

Moja naglušnost.

Izbira slušnih aparatov je velika. Zelo priporočam, da se pri izbiri najprej prepustite svetovanju slušnega akustika. Mnogo bolje od vas ve, kakšno obliko aparatov vam bo ponudil in kakšno tehnologijo v njih. Seveda je po svoje malo moteče, da je slušni tehnik hkrati strokovnjak in prodajalec, saj ti dve vlogi nista nujno vedno v prid vas – kupca. Dejstvo pa je, da se z nakupom aparata vzpostavi obveznost prodajalca do vas, ki traja celotno življenjsko dobo aparatov, ki znaša dolgih šest let. Zato je bojazen, da vam bodo prodali mačka v žaklju, dokaj neupravičena. Večina prodajalcev pa ponuja aparate najprej na brezplačen test, ki ga obvezno izkoristite.

Zakaj torej odlašati? Oh, saj vem, poznam tisoč razlogov in izgovorov, ki sem jih pred odločitvijo preigraval tudi sam. Predvsem stališče – »nisem še toliko naglušen, da res rabim aparat«, se da hitro in strokovno potrditi ali ovreči. Razne pomisleke, za katere sem slišal med raziskavo, kot naprimer glede tega, da boste na test dobili aparate, ki so jih v ušesa vtikali drugi preizkuševalci pred vami, pa kar pozabite. Ušesni vložki so potrošni material in dobili boste povsem nove, še nikoli rabljene.

Zakaj raziskujem in pišem o slušnih aparatih? Kot urednik portala Varna starost že dobro desetletje posvečam ciljni skupini starejših in imam kar dober vpogled v to, v kolikšni meri je naglušnost težava te generacije, kako vpliva na njihovo razumevanje okolice. Spoznal sem veliko naglušnih, a slišal le malo zgodb o zadovoljnih uporabnikih slušnih aparatov. Kvečjemu obratno. Zato me je moja osebna izkušnja z aparati zelo presenetila in navdušila. Spremenila življenje – na bolje. Prehodil sem torej celotno pot, od skeptika, do vernika. In zdaj bi rad to navdušenje delil. Res jih iskreno priporočam.

Peter Arčon, Informacijski center Varna starost®

To je članek iz serije O SLUŠNIH APARATIH; ostale si preberite tukaj: https://varnastarost.si/slusni-aparati-upocasnjujo-proces-naglusnosti/
https://varnastarost.si/primerjalni-test-vrhunskih-slusnih-aparatov/
https://varnastarost.si/odlicni-slusni-aparati-proti-poceni-ojacevalcem-sluha/

https://varnastarost.si/pametni-slusni-aparati-aplikacije-in-povezljivost/

Prejšnji članek10. OKTOBER: SVETOVNI DAN DUŠEVNEGA ZDRAVJA
Naslednji članekMS 300 – GPS: PAMETNA URA S SENZORJEM PADCEV