ODLIČNI SLUŠNI APARATI PROTI POCENI OJAČEVALCEM SLUHA

8515
Halo - halo, je kdo doma - se zdaj spet slišimo?

Izvajam primerjalni test slušnih aparatov in prejšnjih člankih sem predstavil rezultate testiranja v gluhi sobi. Vrhunski aparati različnih proizvajalcev so se odrezali izenačeno, pričakovano pa je odstopal rezultat cenenega ojačevalca sluha, ki je bil na testiranje vzet za primerjavo. Priznam, da sem pri nizkocenovnem nadomestku aparata pričakoval še slabši rezultat, kot ga je pokazal test. Zakaj? Ker sem najprej z veliko nejevero prebral oglas, ki me je prepričeval v 100% vrnitev slušnih sposobnosti, v 264% izboljšavo slišanja tihih zvokov in v kar štirikrat hitrejše delovanje v primerjavi z »navadnimi« aparati in podobne bučke. Aparat imam pred sabo, torej sem ga že kupil in s tem je bil osnovni prodajalčev cilj dosežen. Res, zakaj torej sploh deluje?

Nato sem prebral še navodila in spremni dopis, ki me je seznanil, da za moje 100% okrevanje potrebujem še dodaten nakup – posebne mikroelemente, ki pa jih lahko naročim samo zdaj takoj, ker – citiram: »Po preteku termina zaradi formalnih razlogov prevzem aparata ne bo več možen na nikakršen način«. No, iz zapisanega sklepam, da prodajalec v kratkem pričakuje odhod na daljši dopust, ali bodo to tropski kraji ali Povšetova, pa naj pokaže čas…

Čudežni ojačevalec sluha za vse naglušnosti ne obstaja

Tako kot ne obstajajo očala za vse dioptrije hkrati, tako tudi čudežnega ojačevalca sluha za vse naglušnosti ni. Kot že zapisano, nam našo naglušnost izmeri otolog in rezultat se zapiše v obliki audiograma. Če naprava, ki vam jo ponujajo nima možnosti nastavitve vašim specifičnim manjkom na posameznih frekvencah, vam lahko naredi več škode kot koristi. Ojačevala bo namreč linearno vse zvoke hkrati. To seveda razloži blago pozitiven rezultat testa, saj so bile izgovorjene besede glasnejše. Vendar je zraven šumelo, praskljalo in pokljalo kot na fronti, moj lastni glas pa je zvenel kot iz kakšnega starejšega horor filma. A pozor, tudi za to sem našel odgovor v navodilih: »To je normalen pojav. Ponavadi mine po 21 – 30 dneh«. Ok, priznam, da preveč cenim tisto nekaj sluha, ki ga še premorem in da tega celomesečnega testa ne bom opravil.

Strokovno, vendar neuspešno iskanje posebnega mikročipa XV-720

Kljub vsemu mi ni dalo miru in sem se še enkrat poglobil v dokumentacijo tega »intelegentnega« ojačevalca sluha. V oglasu in v navodilih je namreč večkrat omenjan »poseben mikročip XV-720, ki zaustavlja degeneracijo sluha in samodejno povrne nekdanje slušne sposobnosti«, ki očitno poganja omenjeni aparat. Za pomoč sem zaprosil tehnika – strokovnjaka za popravila slušnih aparatov, za strokovno razdrtje in vpogled v notranjost. V njem sva našla pričakovano vsebino, klasične enostavne elektronske elemente in nobenega čipa. Niti XV-720, niti nobenega drugega. In zdaj, četudi gre miniaturizacija elementov v še take skrajnosti, čip povsem izginiti ne more. Zato smatram, da smo s tem posegom še dokončno dokazali, da gre pri oglaševanju in prodaji tega produkta za nateg.

Da ne bo pomote: ne trdim, da so vsi poceni aparati zanič. Definicija slušnega aparata je, da se lahko ojačitev zvoka uravnava na vsaj štirih frekvencah in s tem prilagodi vašemu audiogramu, vaši osebni naglušnosti. Aparati, ki te nastavljivosti nimajo, spadajo pod ojačevalce sluha. Verjamem, da bodo kmalu zunaj hibridi, ki bodo za nizko ceno ponujali vse, kar nudijo najboljši, vendar danes pač še nismo tam.

Vrhunski slušni aparati se prilagajajo sami

Vrnimo se raje k »ferrarijem« med slušnimi aparati. Kot rečeno, so bili rezultati testiranja izenačeni. Vsi trije so podobne velikosti, nošenje je udobno, njihova opaznost minimalna. Vsi trije se enostavno povežejo s pametnimi telefoni, prek vmesnikov pa tudi z televizijo in drugimi napravami. Tako poleg svoje osnovne funkcije, da vam pomagajo bolje slišati, nadomestijo še vrhunske slušalke za poslušanje glasbe (ali televizije) in omogočajo prostoročne telefonske pogovore. Upravljanje aparatov poteka prek aplikacij, ki si jih brezplačno naložimo iz spletne trgovine Play. Oba aparata, levega in desnega, seznanimo s prenosnim telefonom prek Bluetooth povezave in komuniciranje se lahko prične. Preprosto.

Levo PHONAK AUDEO M90; spodaj:UNITRON DISCOVER 9; zgoraj desno:WIDEX EVOKE 440-F2

O ostalih tehnoloških prednostih in dodatnih funkcijah vam bodo radi več povedali prodajalci. V tem  članku bi rad izpostavil le nekaj razlikovalnih lastnosti, ki sem jih med testiranjem opazil.

Kakšna je cena vrhunskih slušnih aparatov? Koliko stanejo?

Ja, vrhunski slušni aparati žal niso poceni. Zato vam vsi prodajalci ponujajo aparate v različnih tehnoloških ravneh. V desnem stolpcu tabele sem združil in poenostavil različne opise tehnoloških ravni. V prvi vrstici so navedeni testirani aparati in polna cena dveh aparatov po ceniku. Spodnje cene so približne:

Vrhunska tehnologija in zmogljivost; popolnoma samodejno prilagajanje WIDEX EVOKE 440-F2 4.998,00 € PHONAK AUDEO M90 4.872,00 € UNITRON DISCOVER 9 4.180,00 €
Izjemna- napredna  tehnologija; omejeno samodejno prilagajanje WIDEX EVOKE 330-F2 4.000,00 PHONAK AUDEO M70 3.800,00 € UNITRON DISCOVER 7 3.780,00 €
Visoko kvalitetna – standardna tehnologija; omejeno št. programov WIDEX EVOKE 220-F2 3.100,00 € PHONAK AUDEO M50 2.400,00 € UNITRON DISCOVER 5 2.760,00 €
Dostopna tehnologija – osnovne funkcije; osnovni programi WIDEX EVOKE 110-F2 2.600,00 € PHONAK AUDEO M30 / UNITRON DISCOVER 3 1.950,00 €

Dobro je vedeti, da slušni aparati sodijo med medicinske pripomočke, ki vam jih delno lahko subvencionira država. Tako vam na vsakih šest let pripada po 300 € na vsako naglušno uho. Napotnico za upravičenost do subvencije vam izda otolog, ob pregledu. Tako lahko zgornje cene zmanjšate za 600 €.

Lični etuiji, če boste slušne aparate sploh še želeli odložiti.

Izbira tehnološkega nivoja

In kateri tehnološki nivo je dovolj dober za vas? Prodajalci pravijo, da je to odvisno predvsem od vašega življenjskega sloga. Če ste večinoma samo doma, gledate televizijo in komunicirate z omejenim številom svojcev, morda sploh ni potrebe po kaj več kot osnovnem nivoju. Če pa ste še polno aktivni, sestankujete, hodite na predstave ali predavanja in ste redno izpostavljeni zahtevnim slišnim okoljem, verjetno potrebujete več. Moje priporočilo je, da najprej izkoristite možnost brezplačnega testiranja. Začnite z najvišjim nivojem, da slišite, kaj vam omogoča, nato pa z akustikom znižujte nivo, saj morda sploh ne boste zaznali večjih razlik. Da se razumemo – tudi zgoraj navedeni aparati z osnovno tehnologijo so vrhunski slušni aparati, le nivo avtomatizacije in število funkcij je manjše. Vizuelno ni razlik, saj gre praviloma za isti aparat, isti »hardware« in ohišje. Tudi povezljivost s pametnim telefonom in televizijo ostajata.

Peter Arčon, Informacijski center Varna starost®

To je članek iz serije O SLUŠNIH APARATIH; ostale si preberite tukaj: https://varnastarost.si/slusni-aparati-upocasnjujo-proces-naglusnosti/
https://varnastarost.si/primerjalni-test-vrhunskih-slusnih-aparatov/
https://varnastarost.si/odlicni-slusni-aparati-proti-poceni-ojacevalcem-sluha/

https://varnastarost.si/pametni-slusni-aparati-aplikacije-in-povezljivost/

Prejšnji članekVSE O ADITIVIH V PREHRANSKIH IZDELKIH
Naslednji članekDECEMBRSKI NAKUPI – KAKO DOBRO POZNATE SVOJE PRAVICE?