PRIMERJALNI TEST VRHUNSKIH SLUŠNIH APARATOV

13124
Slušni aparati. Tišina prosim, testiramo!

SLUŠNI APARATI: Najprej o vzrokih, zakaj sploh testiram slušne aparate. Prvi je vsekakor moja osebna izkušnja, saj se je z uporabo slušnih aparatov kakovost mojega življenja močno izboljšala. To želim deliti naprej. Vsem, ki se sprašujete ali ste morda naglušni ali ne, priporočam, da to enostavo preverite. Če bo odgovor pozitiven, pa čimprej ukrepajte. Ne le, da boste spet bolje slišali, temveč s tem, da v vaš center za sluh v možganih spet pošiljate ojačane signale, zmanjšujete škodo, ki nastaja ob njihovi odsotnosti. Center se namreč lahko »poleni« do te mere, da vam kasneje, ko se le odločite za aparate, tudi ojačani signali ne bodo več pomagali.

Drugi vzrok je, da smo ravno zdaj v tej branži priče revolucionarnim tehnološkim spremembam. Z uporabniškega stališča se je prebojni trenutek v tehnološkem razvoju slušnih aparatov zgodil s povezljivostjo s pametnimi telefoni. Vse to se dogaja prav zdaj, v zadnjem letu dni. Če smo bili še do včeraj povsem odvisni od slušnega tehnika, ki nam je prek programske opreme v svoji pisarni uravnaval osebne nastavitve, je zdaj delček teh možnosti prepuščen nam. Vsekakor dobrodošel napredek in prava pot, tudi za nadaljnji razvoj.

In tretji vzrok? Vsi živimo v svetu, kjer smo z vseh strani bombardirani z oglasi. Morda smo naglušni, v tem primeru še bolj ranljivi, saj smo se pri izbiri pripomočka za boljši sluh prisiljeni zanašati na prepričljivost oglasnih materialov. Kako ločiti med res dobrimi aparati in poceni ponaredki? In če nam še uspe ta prvi korak, kako potem izbrati svoj slušni center, podjetje, proizvajalca oz. v končni fazi – svojega osebnega, zaupanja vrednega slušnega asistenta? Njemu je namreč modro prepustiti kar nekaj odločanja, saj je strokovnjak. Da se razumemo: ni ravno najpomembneje, kakšne barve je aparat  in kakšen logotip je ne njem, ampak to, kako z njim bolje slišimo. O kakovosti zvoka pa sami namreč težko presojamo, saj smo vendar naglušni, kajne?

Izvajanje primerjalnega testa

K testiranju sem povabil večino vodilni prodajalcev slušnih aparatov v Sloveniji. Kot najbrž veste, imajo vsi prodajalci na voljo aparate v različnih tehnoloških in s tem povezanih cenovnih razredih. Vse, od ferrarija do fičkota. Ker sem želel poleg osnovnih primerjav preveriti tudi povezljivost aparatov zadnje generacije s pametnimi telefoni in drugimi sodobnimi tehnologijami, sem prodajalce pozval k testiranju najboljšega kar imajo. Tako sem  v končni fazi testiral naslednje »ferrarije«:  PHONAK AUDEO M90 (prodaja NEUROTH), WIDEX EVOKE 440-F2 (prodaja WIDEX) in UNITRON DISCOVER 9 (prodaja AUDIO BM).

Najboljši slušni aparati, ki jih danes ponujajo na slovenskem trgu.

Vsi trije testirani modeli so prek aplikacij povezljivi s pametnimi telefoni. Zanimivo je, da so me povsod opozorili, da bo delovanje zagotovo brezhibno na sistemu IOS (iphone), pri sistemu ANDROID pa bo to lahko odvisno od generacije sistema. Glede na to, da tako kot večina Slovencev uporabljam ANDROID (na telefonu Samsung Galaxy S9), sem test opravil kar na njem.

Kaj sem pravzaprav testiral? Vsakega od aparatov sem nosil nekaj dni zapored, poslušal okolico v poznanih slišnih razmerah doma, v avtu in v službi, ter se izpostavljal tudi zahtevnim slišnim okoljem ter prek aplikacij preizkušal možnosti prilagajanja aparatov. Kadar je bilo možno, sem v istem okolju poslušal z različnimi aparati. V izogib subjektivnosti pa sem za osrednji del testa opravil še primerjalno testiranje v gluhi sobi.

Testiranje slušnih aparatov v gluhi sobi

Testiranje v gluhi sobi poteka tako, da vam slušni tehnik predvaja vnaprej studijsko pripravljene posnetke. Špiker izgovarja različne besede, vi ponavljate za njim, tehnik pa zapisuje pravilnost. Branje z ustnic tako seveda odpade. Jakost je nastavljena na raven decibelov, primerljivo vsakodnevnemu razgovoru.

Poleg testiranih treh aparatov, sem v gluho sobo za primerjavo vzel še NO NAME EAR SOUND aparat, torej tak instant poceni ojačevalec sluha, kot se prodaja prek bombastičnih oglasov. Več o tem v naslednjem članku.

Ker gluhe sobe pač ponavadi nimamo doma, sem za pomoč prosil ekipo iz slušnega centra Audio BM. Prijazna gospodična Nina mi je predvajala posnetke, ne da bi vedela, katere aparate imam v ušesih. Seveda sem preizkus najprej opravil tudi brez aparatov. Torej, poslušanje in ponavljanje po 20 besed, enkrat brez apratov in potem izmenično, vsakič drugi, vmes tudi primerjava z nizkocenovnim »fake aparatom«. Vas zanimajo rezultati? Takole:

BREZ APARATOV:           11 pravilnih od 20

UNITRON DISCOVER 9: 18 pravilnih od 20

WIDEX EVOKE 440-F2:   18 pravilnih od 20

PHONAK AUDEO M90:   18 pravilnih od 20

NO NAME EAR SOUND: 14 pravilnih od 20

Rezultati testa v skladu s pričakovanji

Rezultati testa so bili po v določeni meri v skladu s pričakovanji, nekaj dejstev pa me je vseeno presenetilo. Pri poslušanju brez aparatov sem bil prepričan, da slišim vse in da bo rezultat 20/20, kar kar nekaj pove o moji domišljavosti, da je moja naglušnost zelo majhna.

Vrhunski slušni aparati, tudi za zahtevna slišna okolja.

Pri testiranju treh »ferrarijev« me v bistvu veseli, da je dobljeni rezultat izenačen, saj dejansko pri samem poslušanju v različnih okoljih nisem zaznal bistvenih razlik. Vsi trije aparati so vrhunski in se sami prilagajajo še tako zahtevnemu slišnemu okolju. Omogočajo nebroj nastavitev in prilagoditev in verjamem, da so prilagodljivi vsakemu ušesu in vsaki zmerni naglušnosti.

Vse našteto pa težko pripišem prej omenjenemu »fake aparatu« in če vas zanima več o tem, si preberite moj naslednji članek.

Peter Arčon, Informacijski center Varna starost®

To je članek iz serije O SLUŠNIH APARATIH; ostale si preberite tukaj: https://varnastarost.si/slusni-aparati-upocasnjujo-proces-naglusnosti/
https://varnastarost.si/primerjalni-test-vrhunskih-slusnih-aparatov/
https://varnastarost.si/odlicni-slusni-aparati-proti-poceni-ojacevalcem-sluha/

https://varnastarost.si/pametni-slusni-aparati-aplikacije-in-povezljivost/

Prejšnji članekPRESEJALNI PROGRAMI REŠUJEJO ŽIVLJENJA
Naslednji članekHRANA IN COVID 19? NE VERJEMITE VSEMU KAR PREBERETE