EKOLOŠKA ŽIVILA – PONUDBA SKOPA, LE 1/3 IZ SLOVENIJE

661

Ekološka živila so s trajnostnega pa tudi zdravstvenega vidika boljša izbira. Ekološko kmetijstvo ima, v primerjavi s konvencionalnim, pozitiven vpliv na okolje, saj je prepovedana uporaba mineralnih gnojil in sintetičnih pesticidov, pozitivno pa vpliva tudi na biotsko raznovrstnost in rodovitnost tal ter ima manjši vpliv na izpuste toplogrednih plinov. Ponudba pa se je s tržnic razširila tudi v običajne trgovine, zato so na MIPORju preverili in ocenili ponudbo v 13 različno velikih trgovinah sedmih največjih trgovcev v Ljubljani.

V okviru primerjalnega ocenjevanja so pregledali ponudbo ekološke moke, mleka, jajc, jogurta in ekstra deviškega oljčnega olja ter jo primerjali s ponudbo istovrstnih konvencionalnih živil. Najvišje ocene za delež ponudbe ekoloških živil so prejele trgovine: E.Leclerc, Mercator Šiška, Spar BTC in Hofer Slovenčeva.

Cene ekoloških izdelkov v primerjavi s konvencionalnim izdelki niso vedno višje

Idealna izbira bi bil ekološki izdelek, ki je v celoti iz Slovenije. A glede na podatke na ekoloških živilih  (to nam pove oznaka porekla (surovine) živila iz ekološkega kmetijstva, ki je natisnjena pod logotipom zelenega lista EU in unikatno šifro institucije ali organa nadzora in certificiranja (npr. SI-EKO-001)) le tretjina vseh pregledanih ekoloških živil izhaja iz kmetijstva Slovenije. Največ takšnih izdelkov so našli v  trgovinah Spar Dravlje, Mercator Črnuče ter Lidl Rudnik in Tuš BTC.

Primerjalno ocenjevanje ponudbe ekoloških živil je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih MIPOR izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletnem mestu www.potrošnikovZOOM.si.

So pa MIPORjevi ocenjevalci ugotovili, da se med trgovinami istega trgovca lahko ponudba ekoloških živil občutno razlikuje. Pri tem velja omeniti, da lahko na razlike v ponudbi med trgovinami istega trgovca poleg razlike v ponudbi vpliva tudi trenutna založenost trgovine.

Ekološke ponudbe je še vedno premalo

Ekološka ponudba mleka, moke, jajc, jogurta in oljčnega olja je v pregledanih trgovinah še vedno dokaj skopa, saj je v povprečju predstavljala le 15 odstotkov celotne ponudbe, od tega je bila le tretjina izključno slovenskega porekla. Zato ne preseneča dejstvo, da prav nobena trgovina ni prejela skupne ocene zelo dobro.

Več: https://potrosnikovzoom.si/

Prejšnji članekDOBER SPANEC, BISTER UM, VSE DOBRO
Naslednji članekDAN POEZIJE V PEGAZOVEM DOMU