PRAZNOVANJE VELIKE NOČI V PEGAZOVEM DOMU

815

Praznik velike noči predstavlja upanje in veselje. V Pegazovem domu smo se praznika veselili že ves teden. Izdelovali smo dekoracije, pri kuharski urici so stanovalci s Cvetko Koražija pekli ptičke in velikonočne košarice. Za izdelavo teh je potrebno pokazati kar nekaj ročnih spretnosti. Najbolj veselo pa je bilo, ko so stanovalci skupaj z gospodinjami in prostovoljkami naravno krasili jajčka za pripravo pisanic ter tradicionalno pekli potratne in orehove potice.

Prostovoljki Zdenka in Slavka sta v skupini Rožmarin skupaj s stanovalci okrasili jajca z zelišči in cvetovi, nato so jih skuhali v čebulnih olupkih in rdečem zelju. V vseh skupinah so gospodinje ter prostovoljki Irena in Marija hitele pripravljati potice. Vsaka je bila malo drugačna, pri tem so upoštevale nasvete naših izkušenih stanovalk, ki so z veseljem opazovale spretne roke kuharic. In kako je dišalo, ko so gospodinje kuhale šunko, ki ne sme manjkati v velikonočni košari. Ob vseh pripravah so se stanovalci spomnili na dom, svojo mladost in o vsem z veseljem pripovedovali. Na veliki petek je v vseh skupinah potekala skupna sveta spoved, v soboto dopoldan pa je duhovnik Jože Vehovar opravil blagoslov velikonočnih dobrot.

Stanovalci so se najbolj veselili nedeljskega jutra in tradicionalnega velikonočnega zajtrka, ko so lahko okusili kaj vse so v sodelovanju z gospodinjami in prostovoljkami pripravili. Mirko je povedal: »Vse je bilo odlično in vsega veliko, najbolj slastna pa je bila potica, ki jo je pripravila gospodinja Tatjana.«

Valentina Jecl, delovna terapevtka

VEČ: PEGAZOV DOM

Prejšnji članekPOMLADNE AKTIVNOSTI V PEGAZOVEM DOMU
Naslednji članekBARVANJE POZITIVNO VPLIVA NA STAREJŠE Z DEMENCO