POZIV K DOPOLNITVI UKREPOV ZA ODPLAČILA KREDITOV

917

Zveza potrošnikov Slovenije poziva odločevalce  k dopolnitvi 2. člena Zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev
 
Ukrep odloga plačila obveznosti kreditojemalcev je nujno potrebno dopolniti!

ZPS podpira ukrep moratorija za kredite,. To je zagotovo lahko zelo učinkovita rešitev za potrošnike, ki zaradi izgube zaposlitve oziroma izrednega poslabšanja finančnih zmožnosti, zaradi posledic virusa ne zmorejo plačevati niti zmanjšane mesečne obveznosti za najeto posojilo, vendar bi po mnenju ZPS morala biti ta rešitev bolj konkretna:

·        Brez dodatnih stroškov odobritve moratorija  za kreditojemalce.
·        Z zamrznitvijo zaračunavanja obresti  v času moratorija za obdobje enega leta.
·        S podaljšano ročnostjo odplačevanja  za čas moratorija.

Na ZPS opozarjajo, da sama prestavitev obveznosti odplačevanja kreditov za eno leto brez omejitve drugih stroškov v času moratorija v resnici ne bo razbremenila prizadetih potrošnikom, saj bodo morali plačevati  (visoke) dodatne stroške, akumulirani dolg z obrestmi pa bo finančno stisko posameznikov samo preložil na naslednje obdobje.

Če poenostavimo – kredit  naj se v času moratorija popolnoma zamrzne. Potrošnik bo na tak način ohranil nespremenjeno višino mesečne anuitete, kar mu bo omogočilo lažje odplačevanje posojila po izteku moratorija.

Prejšnji članekODPOVED POTOVANJA ZARADI KORONAVIRUSA?
Naslednji članekIZŠLE SO NOVE, BREZPLAČNE VAJE ZA URJENJE SPOMINA