DRUŠTVO SPOMINČICA ROGAŠKA SLATINA

999

V Pegazovem domu  od leta 2010 deluje Slovensko združenje za pomoč pri demenci – Spominčica Rogaška Slatina. Vsa ta leta izvajamo različne aktivnosti za obveščanje in ozaveščanje lokalnega prebivalstva o demenci skozi različna predavanja in delavnice. V društvu Spominčica se zavedamo, da je demenca tiha epidemija današnje družbe. Temeljno poslanstvo Spominčice je pomoč osebam z demenco in njihovim svojcem pri obravnavi, sporazumevanju in negi obolele osebe ter izobraževanje in usposabljanje ciljnih skupin delavcev za boljše razumevanje in obravnavo oseb z demenco. Pomembno je, da se z boleznijo in njenimi znaki seznanijo ne samo zdravstveni delavci ampak tudi vsi ostali, ki se pri svojem delu srečajo z obolelimi. To so policisti, državni uradniki, bankirji, trgovci,…

Na majskem srečanju Alzheimer Cafe je predavala Vika Štekovič, diplomirana medicinska sestra, zaposlena pri društvu HOSPIC. Srečanja so se udeležili stanovalci, svojci, zaposleni ter obiskovalci iz lokalne skupnosti. Predavateljica je podala kar nekaj koristnih nasvetov o tem kako se osebi z demenco približati, z njo komunicirati ter jo sprejeti in vključevati v vsakdanje aktivnosti. Še vedno opaža, da se oboleli in svojci v vsakdanjem življenju zaradi bolezni srečujejo s številnimi predsodki. Poudarila je, da morajo skrbniki znati poskrbeti tudi zase in za svoje zdravje.

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, ki je septembra,  v Pegazovem domu pripravljamo kar nekaj zanimivih dogodkov, s katerimi želimo opozoriti na porast demence ter lokalno okolje seznaniti z znaki, potekom in posledicami bolezni. Predvsem pa želimo spodbuditi neformalna druženja svojcev in oseb z demenco, z namenom nudenja pomoči, izmenjave izkušenj.

Pegazov dom je demenci prijazna točka. V kolikor imate kakšna vprašanja, potrebujete nasvet ali zgolj pogovor, so vrata Pegazovega doma vedno odprta za pomoč.

Brigita Štih, socialna gerontologinja

 

Več: PEGAZOV DOM

Prejšnji članek22. F3ŽO – CANKARJEV DOM, 27. – 29.9.23, VABLJENI!
Naslednji članekWINESPERIENCE ART – VABLJENI V NOV KONCEPT DRUŽENJA