21. F3ŽO – NAJVEČJI DOGODEK ZA STAREJŠE V EVROPI – VSTOP PROST

827

V Cankarjev dom v Ljubljano od 27. do 29. septembra prihaja že 21. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), največji dogodek za starejše v Evropi. Na Festivalu bo tradicionalno na voljo izobraževalni in kulturni program, kjer bo predstavljeno več kot 70 pevskih, plesnih in glasbenih nastopov, več kot 20 brezplačnih izobraževalnih dogodkov in delavnice, potekale pa bodo tudi številne predstavitve izdelkov in storitev za aktivno staranje na številnih razstavnih prostorih ter 8 strokovnih razprav. V letošnjem letu bodo v okviru akcije Računalniki za starejše v sodelovanju z Društvom Duh časa  starejšim, ki težje dostopajo do opreme, podeljeni računalniški kompleti z odprtokodno programsko opremo.

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM

Izobraževalni program v predavalnicah M bo ponudil veliko zanimivih vsebin na temo samostojnosti v obdobju staranja, dolgotrajne oskrbe starejših, finančnega gospodinjenja, težav s sluhom,  komunikacije, demence ter drugih aktualnih tematik, kot so preprečevanje kapi, holesterola, diabetesa in visokega pritiska. Slovensko društvo Hospic bo izvedlo okroglo mizo z naslovom »Živeti do konca« in pripravilo tudi lutkovno predstavo z naslovom »Jesen listka Timija«. Zavod Simbioza Genesis bo pripravil poučne delavnice, kjer se bodo udeleženci spoznali z aplikacijo Magda, komunikacijskim orodjem Viber in e-pošto Gmail na pametnem telefonu.

IZDELKI IN STORITVE ZA AKTIVNO PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA

Obiskovalci si boste lahko ogledali predstavitve na številnih razstavnih prostorih s področij zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Kot soorganizator pa se bo predstavila tudi Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU s svojimi dnevnimi centri aktivnosti.

PESTER PROGRAM MESTNE OBČINE LJUBLJANA

Obisk Festivala za tretje življenjsko obdobje boste lahko izkoristili tudi za voden obisk Ljubljane. Mestna občina Ljubljana je namreč za vse upokojence pripravila voden ogled mesta in različnih kulturnih in drugih točk. Vabljeni na krožno vožnjo z vlakcem Urbanom po Ljubljani, voden ogled po Križankah, oglede filmov, delavnico pletarstva, prikaz klekljanja in še veliko drugega. Za brezplačne vsebine in oglede so ponekod potrebne pred-prijave.

PLES, PESEM IN GLEDALIŠČE NA ODPRTEM ODRU

Na Odprtem odru se bo tudi to leto plesalo in pelo. Obiskovalci pa si boste lahko ogledali različne gledališke nastope. Prisluhnili boste lahko različnim pevskim, upokojenskim in plesnim nastopom, program pa bodo popestrili tudi osnovnošolci in gledališčniki.

VZPOREDNI MEDNARODNI SEJEM ZBIRATELJSTVA COLLECTA

Istočasno kot Festival za tretje življenjsko obdobje bo potekal tudi 14. Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, ki vsako leto na dogodek privabi zbiralce in trgovce kovancev, bankovcev, znamk in razglednic, starih knjig in tiskov, figuric in drugih drobnih zbirateljskih predmetov. V letošnjem letu bodo sodelovali trgovci iz petih držav, tematska razstava na temo nostalgije pa bo predstavila znamke, izdane ob 75. obletnici priključitve Slovenskega Primorja in Istre k Jugoslaviji (194–47), razglednice in značke z upodobitvijo Slovencev na kulturnem, športnem in političnem področju na območju Slovenije in zamejstva v obdobju Avstro-Ogrske in stare Jugoslavije, široko razstavo čipk, razstavo knjig Moja otroška knjiga in še mnoge druge.

Vstop na oba vzporedna dogodka je prost.

Več na f3zo.si in collecta.si.

Vsi smo ena generacija!

Organizator F3ŽO in COLLECTE: Proevent

Soorganizator F3ŽO: Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU

 

Prejšnji članekZPS: DO 1.400 € PRIHRANKA NA LETO PRI PREHRANI!
Naslednji članekZDRAVILIŠČE PAČIR, MORJE V SRCU PANONSKE NIŽINE