ZPS: DO 1.400 € PRIHRANKA NA LETO PRI PREHRANI!

784

V času, ko cene hrane iz meseca v mesec naraščajo, mnogi pogosteje posegajo po cenejših živilskih izdelkih. A nižja cena ne pomeni nujno slabše kakovosti. Pregled prehranskih testov preteklih petih let s poudarkom na razmerju med ceno in izkazano kakovostjo testiranih izdelkov, ki smo ga opravili aprila letos, je to potrdil.

Nobene potrebe torej ni, da v naši košarici pristanejo »ceneni« izdelki, pri katerih smo zaradi nižje cene pri kakovosti pripravljeni zamižati vsaj na eno oko.

Kako smo izvedli našo analizo?

Podali smo se v živilske trgovine in popisali aktualne cene izdelkov, ki so na petih izbranih testih dosegli najmanj kakovostni razred dobro (najmanj 60 točk od 100). Nato smo se lotili računanja. Izračunali smo mesečne in letne prihranke štiričlanske družine (dva odrasla, dva najstnika).

Izračun pri nakupu upošteva rezultate naših testov in med izdelki vsaj dobre kakovosti izbere najcenejši izdelek namesto najdražjega.

Prehranski testi, ki vam pomagajo prihraniti in obenem izbrati kakovostno:

  • dolgozrnati riž ,
  • tunina v oljčnem olju,
  • maslo,
  • jajca proste reje,
  • navadni jogurt.

Poraba 4-članske družine (2 odrasla, 2 najstnika) je preračunana glede na okvirne potrebne količine osnovnih živil za odraslo osebo za 14-dnevno obdobje, povzete po priročniku Nacionalnega inštituta za javno zdravje: Prehranski nasveti, namenjeni posameznikom in družinam v času nove virusne bolezni COVID-19 (2020). Ker najstniki pojedo enako, če ne celo več kot odrasla oseba, smo v izračunu upoštevali porabo za 4 odrasle osebe.

Kaj se je dogajalo s cenami?

Cene smo popisali pri istem trgovcu, kjer smo izdelke kupili za izvedbo testa. Na ta način smo pridobili tudi nekaj zanimivih podatkov o gibanju cen posameznih testiranih izdelkov: od časa izvedbe testa do aprila 2022 in do avgusta 2022.

Prejšnji članekOTROCI ZAPOSLENIH NA OBISKU V PEGAZOVEM DOMU
Naslednji članek21. F3ŽO – NAJVEČJI DOGODEK ZA STAREJŠE V EVROPI – VSTOP PROST