ZDRAVILIŠČE PAČIR, MORJE V SRCU PANONSKE NIŽINE

1240

Paćir, naselje v Srbiji, leži na skrajnem severu avtonomne pokrajine Vojvodine, v občini Bačka Topola. Nahaja se na desni strani Telečke planote, med Staro Moravico in Bajmokom. V bližini naselja teče reka Krivaja s pritoki. Glavna ulica, z obeh strani obdana z mogočnim drevoredom in slikovitimi starimi “švabskim”  hišami, spominja na 19. stoletje. Center vasi predstavlja majhen trg, ki se podaljšuje v ogromno otroško igrišče s klopmi, gugalnicami, plezali in hišicami za otroke, na kar so vaščani precej ponosni. Povsod je opaziti izredno čistočo, nikje nobenih smeti, vse je urejeno.

Na žalost tudi Paćir, kot večina majhnih naselij in vasi v Srbiji, doživljal počasno umiranje. Mladi ljudje, v želji za boljšim življenjem, so se v preteklosti množično izseljevali, v vasi pa so ostali večinoma stari ljudje, prepuščeni životarjenju. Toda, Paćirci se niso prepustili neizbežni usodi propadanja. Strnili so moči in znanja, pridobili sredstva in sponzorje ter izkoristili naravno dano možnost svojega kraja, zdravilno vodo. Zgradili so termalno zdravilišče in kopališče z umetnim jezerom, ki se napaja iz 800m oddaljenega vrelca. Z izgradnjo termalnih toplic so izstopili iz anonimnosti in zagotovili prihodnost mladih ljudi…

ZDRAVILNA TERMALNA VODA

Zdravilišče Paćir je vsekakor nekaj posebnega, zdravilna termalna voda, ki prihaja iz globine 1.400 m ogreta na 72 stopinj, je slana. Da, prav ste prebrali, Paćirci imajo svoje morje! Voda, obogatena s soljo in s številnimi minerali kot so žveplo, natrij, jod, in brom, ima poseben vonj po žveplu in fenolu, ki pa ni moteč in se ga da hitro privaditi. Jezero, obdano z lepo urejenimi plažami ima še eno posebnost, v poletnih mesecih se, pod vplivom sončnih žarkov, obarva vijoličasto. Vzrok za ta fenomen so posebne alge, ki živijo v jezeru.

Zaradi velike koncentracije soli in številnih mineralov je voda primerna za zdravljenje najrazličnejših kožnih, vaskularnih, ginekoloških, uroloških, revmatskih in drugih bolezni. Ohlajena na prijetnih 32 do 35 stopinj je primerna za inhalacijo zato, Paćir obiskujejo tudi številni ljudje s respiratornimi težavami.

Od leta 2018 se zdravilišče ponaša tudi z dvema notranjima bazenoma. prirejenima za počitek in sproščanje. Na notranjem robu bazenov so nameščene klopi, globina vode je tu okoli 90 cm. Zdravilišče se ponaša z brezplačnim parkiriščem, brezplačna pa je tudi izposoja stolov, ležalnikov, senčnikov, uporaba interneta, tušev ter notranjih in zunanjih sanitarij.

Poskrbljeno je tudi za okrepčilo. Ponudba hrane ni ravno velika, večinoma nudijo več vrst hitre prehrane in palačink, vsekakor pa je vredno poskusiti specialiteto, imenovano Langoška oziroma Mekika. Ta poslastica je izdelana iz kvašenega testa, podobno, kot slovenski flancati, polnjena z različnimi nadevi in ocvrta na maščobi. Tudi cene so več kot primerne.

REKREACIJSKI TURIZEM, LOV in RIBOLOV

Poleg zdraviliškega turizma Paćir ponuja tudi rekreacijski turizem, predvsem lov in ribolov. Eno izmed treh umetnih jezer, z lepo urejeno okolico, klopmi in dobrim dostopom je namenjeno samo ribičem. Svoj ulov si lahko pripravijo kar na obali jezera, pod ličnim, lesenim nadstreškom in urejenim ognjiščem.

Skratka, če vas pot kdaj  zanese v te kraje, nikakor ne pozabite obiskati Paćir, majhno mesto, ki se ponaša s prenekaterimi posebnostmi. Domačini, prijetni sogovorniki, so prijazni in gostoljubni, z navdušenjem radi pokramljajo o svojem kraju in življenju v njem.

Več informacij:info@varnastarost.rs

Prejšnji članek21. F3ŽO – NAJVEČJI DOGODEK ZA STAREJŠE V EVROPI – VSTOP PROST
Naslednji članekPOŽIVITVENI ODMEREK PRIPOROČLJIV ZA STAREJŠE