ZPS: ZA ŽEJO PIJMO VODO. ŠE POSEBEJ POLETI!

  806

  Da v poletnih, toplih dneh ne bomo dehidrirani, za žejo popijmo zadostno količino vode, ki je osnovna sestavina našega telesa. Potreba po vodi ni pri vseh ljudeh enaka, saj je odvisna od številnih dejavnikov, a ne glede na to, se v vročih poletnih dneh bistveno poveča potreba po tekočini. Naj bo steklenica z vodo vaša zvesta spremljevalka.

  Varnostni mehanizem, ki nas ščiti pred dehidracijo, je občutek žeje

  Dehidracija je posledica nezadostnega nadomeščanja izgubljene vode. Varnostni mehanizem, ki nas ščiti pred dehidracijo, je občutek žeje. Potrebna pa je previdnost, saj je pri otrocih in starejših občutek žeje običajno nekoliko zmanjšan. »Prav zato je treba še posebno skrb za zadosten vnos tekočine nameniti našim najmlajšim, ki so običajno preveč »zaposleni« z igro in drugimi dejavnostmi, da na pitje preprosto pozabijo. Starši in vzgojitelji so torej tisti, ki naj bi poskrbeli, da bodo otroci zaužili dovolj tekočine. Otroke je treba naučiti, da čez dan, pa tudi pri obroku, spijejo nekaj vode. Tudi starejše spodbujajmo k zadostnemu uživanju tekočine, saj bo tako njihovo počutje in razpoloženje boljše. Da bi preprečili dehidracijo, se moramo naučiti piti zadostno količino vode, tega pa se je najbolje naučiti že v mladosti,« opozarja dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

  Nasveti ZPS:

  1.        Kofein in alkohol pospešita izločanje vode

  Za žejo ne pijmo pravega čaja, kave, alkohola in energijskih pijač! Kofein in alkohol namreč delujeta kot blaga diuretika, kar pomeni, da pospešita izločanje vode iz telesa. Da je uživanje  energijskih pijač skupaj z alkoholom lahko nevarno so na ZPS že večkrat opozorili http://bit.ly/1krNqBN.

  2.       Za odžejanje ne priporočamo pitja sladkih pijač

  Raziskave kažejo, da se slovenski mladostniki radi odžejajo z brezalkoholnimi sladkimi pijačami, a prekomerno uživanje gaziranih in negaziranih sladkih pijač ob nezadostni telesni dejavnosti povečuje telesno težo, z njo pa je povezano tveganje za nastanek nekaterih civilizacijskih bolezni. Poleg tega so sladkim pijačam običajno dodane tudi kisline in zobozdravniki poudarjajo, da kisline in sladkor prispevajo k nastanku zobne gnilobe.

  3.        Steklenica z vodo naj bo vedno v naši torbi in/ali avtomobilu

  V vročih poletnih dneh imejte steklenica z vodo vedno pri roki, če se le da v posebni izolirni torbici, v kateri voda nekaj ur ohrani osvežujočo hladnost. Tako ne bo izgovorov za premajhen vnos tekočine.

  4.        V avtu, hotelski sobi in v letalu, torej v prostorih, ki so običajno klimatizirani, je lahko naš občutek žeje »zaveden«

  Zaradi suhega in hladnega zraka v aklimatiziranih prostorih so naše potrebe po tekočini večje, zato večkrat, četudi ne čutimo žeje, popijmo požirek hladne, ne mrzle, vode.

  5.        Pri telesni dejavnosti, v vročih poletnih dneh in pri povečani telesni temperaturi se bistveno poveča potreba po tekočini.

  Voda je osnovna sestavina našega telesa, vendar na to radi pozabimo. Še dobro, da nas na pomanjkanje vode v telesu spomni občutek žeje, a takrat smo že nekoliko dehidrirani.

  Prejšnji članekPRILAGODITE STANOVANJE ZA VARNO BIVANJE DOMA
  Naslednji članekVOZILA, NAREJENA ZA NAŠE BABICE IN DEDKE