VODA, NAJBOLJ ZDRAV NAPITEK Z MINI ENERGETSKO VREDNOSTJO

1337

Ti navadna voda ne paše? Nič hudega, z malo domišljije jo lahko spremeniš v okusno pijačo z minimalno energijsko vrednostjo, ki te bo odžejala – pa še okus bo dober! Nekatere sestavine imaš najbrž na zalogi v hladilniku, kaj morda raste na vrtu, za kakšno bolj eksotično pa skoči v lokalno trgovino.

Nekaj idej, kaj dodati v vodo, da bo še bolj okusna in osvežilna:

1.        Rezine jagode, zmečkane jagode in meta

2.        Rezine bio pomaranče, rezine olupljenega ingverja

3.        Ohlajen sadni čaj z dodatkom zamrznjenih gozdnih sadežev

4.        Ohlajen zeleni ali zeliščni čaj z limoninim sokom

5.        Rezine bio limone, limonin sok in meta

6.        Rezine bio limone in rezine kumare

7.        Rezine olupljenega ingverja, limonin sok in meta

Izbrane sestavine dobro umij, po potrebi olupi, nareži in namoči v vrču vode, dodaj nekaj kock ledu in shrani v hladilniku. Tako bo lepo ohlajena osvežitev vedno pri roki. Z dodatki lahko napolniš tudi bidon in vodo enostavno dolivaš, ko je zmanjka. A v nekaj urah vsebino bidona v celoti zamenjaj, saj bodo sestavine izgubile okus, prav tako pa se lahko, če jih boš imel v bidonu predolgo, v vodi razvijejo neželeni mikroorganizmi. Bidon vsak dan dobro umij z detergentom!

Jagodičevje, limono, ingver ali meto lahko tudi z vodo zamrzneš  v ledene kocke in jih imaš vedno na voljo v zamrzovalniku. Če želiš potešiti željo po sladkem, v pijači raztopi žlico medu. A pazljivo pri količini in naj to ne bo stalna praksa!

Ali ste vedeli da:

  • Je voda nepogrešljiva snov v našem telesu, saj se v njej potekajo praktično vsi procesi, ki nas ohranjajo pri življenju.
  • Voda predstavlja kar 60 – 70 odstotkov telesne mase človeka. Pri otrocih je delež še večji, s starostjo pa se zmanjšuje.
  • Pri normalni aktivnosti lahko z znojenjem izgubiš do 1 litra vode dnevno, med tem ko pri intenzivni vadbi ali visoki zunanji temperaturi tudi več kot liter vode na uro.

Spremljaj www.veskajjes.si za še več koristnih nasvetov!

Prejšnji članekPRIPRAVE NA DRUGI VAL V DOMOVIH ZA STAREJŠE
Naslednji članekPRAVICA DO POVRNITVE STROŠKOV TURISTIČNIH STORITEV