PRAVICA DO POVRNITVE STROŠKOV TURISTIČNIH STORITEV

1245

Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije, je pripravila stališče glede zakonske rešitve turističnih in prevoznih storitev, ki jo je sprejela vlada. Ta predlogov ZPS ni upoštevala, je pa bistveno zmanjšala varstvo potrošnikov. Slovenska vlada in parlament imata priložnost, da to v novem korona paketu, ki naj bi bil v veliki meri namenjen pomoči turistični dejavnosti, popravita in poskrbita tudi za spoštovanje pravic potrošnikov.

Potrošniške organizacije se zavedamo težkega položaja, v katerem so se znašli ponudniki turističnih in prevoznih storitev, zato podpiramo intervencijske ukrepe držav za pomoč gospodarstvu, da zaščiti delovna mesta in podpre ukrepe za njegovo hitro okrevanje. A ne na račun krčenja in nespoštovanja pravic potrošnikov.

Žongliranje s pravicami in zaupanjem potrošnikov ne koristi nikomur

Na ZPS smo prepričani, da potrošniki ne smejo biti prisiljeni v brezobrestno kreditiranje organizatorjev potovanj ali drugih ponudnikov storitev. To še toliko bolj velja za tiste potrošnike, ki zaradi nastale gospodarske krize (bistveno zmanjšanje prihodkov, brezposelnost) denar nujno potrebujejo za lastno preživetje. Ni odveč izpostaviti, da so sprejeti interventni ukrepi bankam naložili, da omogočijo moratorij tistim, ki zaradi spremenjenih okoliščin ne zmorejo odplačevati kreditov, a bodo tudi za ta čas morali bankam plačati obresti in stroške. Zato se potrošnikom v času krize ne sme odvzeti in omejiti njihovih pravic do vračila denarja. Potrebno je zagotoviti likvidnost in v izogib insolventnosti ponudnikov turističnih storitev najti alternativne rešitve. Stališča ZPS so v skladu z evropsko zakonodajo in usklajena z ostalimi potrošniškimi organizacijami, članicami evropske potrošniške organizacije BEUC. Da omejevanje in zmanjševanje pravic potrošnikov v času krize ni prava pot, je večkrat izpostavila tudi Evropska komisija.

Več oz. stališče v celoti je dostopno na: https://www.zps.si/index.php/potovanja-in-prevozi/turizem/10343-zongliranje-s-pravicami-in-zaupanjem-potrosnikom-ne-koristi-nikomur

Prejšnji članekVODA, NAJBOLJ ZDRAV NAPITEK Z MINI ENERGETSKO VREDNOSTJO
Naslednji članekPEGAZOV DOM: SVETA MAŠA, TOKRAT ZUNAJ