UPOKOJITEV: DOKUP DOBE ZA KMETIJSKO DEJAVNOST?

  954

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralka REVIJE VZAJEMNOST M. Ž. iz Ljubljane piše, da ji je zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje izračunal datum izpolnitve pogojev za starostno pokojnino s 1. 1. 2013, pri čemer je upošteval dodano dobo časa študija, pogoj starosti pa je izpolnila že v začetku leta 2012. Zavoljo predvidene nove zakonodaje bi si rada zagotovila pogoje za starostno pokojnino po zdaj veljavnih predpisih in je zato vložila zahtevek za dokup časa, ko je opravljala kmetijsko dejavnost. Ker je morala navesti tudi priče, ki naj bi potrdile njene navedbe, jo skrbi, da zahtevek ne bo rešen do konca letošnjega leta.

  Odgovor:

  V predlogu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je v zadnjem odstavku 391. člena urejeno tudi vprašanje o vloženih zahtevkih za dokup pokojninske dobe, če ti ne bi bili rešeni do uveljavitve novega zakona. Dejstvo je namreč, da si lahko zavarovanec ob izpolnjenem pogoju starosti zagotovi pogoje za starostno pokojnino tudi z dokupom pokojninske dobe med drugim za čas prijave pri zavodu za zaposlovanje; za čas, ki ga je prebil zunaj zavarovanja zaradi nege in varstva svojega otroka, mlajšega od treh let, za čas zaključenega dodiplomskega in podiplomskega študija; za čas služenja vojaškega roka, čas opravljanja kmetijske dejavnosti, vendar le pod pogojem da izpolnjuje pogoje za takšen dokup in da v določenem roku plača odmerjene prispevke. Navedeni so le najbolj pogosti primeri dokupa pokojninske dobe, čeprav veljavni zakon pozna še nekaj drugih dokupov pokojninske dobe. 
  Ker si bodo verjetno tisti zavarovanci, ki izpolnjujejo pogoje za dokup pokojninske dobe, na ta način zagotovili pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine po zdaj veljavnih predpisih, je v omenjeni določbi predloga novega zakona izrecno določeno, da pogoje za priznanje pravice do starostne pokojnine izpolni tudi zavarovanec, ki bo do uveljavitve novega zakona vložil zahtevek za dokup pokojninske dobe, s katero bo izpolnil pogoje za pridobitev te pravice, odločba o priznanju pokojninske dobe pa mu bo izdana po uveljavitvi zakona.

  Bralka bo torej izpolnila pogoje za starostno pokojnino po veljavnem zakonu, če bo z dokupom kmetijske dobe in z dodano dobo časa dodiplomskega šolanja, ki se v letošnjem letu upošteva 11 mesecev za eno leto, na dan 30. 12. 2012 dopolnila 37 let in 9 mesecev skupne pokojninske dobe, pa čeprav bi odločbo o dokupu prejela v času, ko bo novi zakon že stopil v veljavo.

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.

  Prejšnji članekSILVESTRSKI POLJUB V PEGAZOVEM DOMU
  Naslednji članekSVETOVALNICA BIVANJE MOL: URADNO ODPRTJE