TRI LETA PV CENTRA STAREJŠIH ZIMZELEN

  436

  Topolšica, 23. oktober 2012 – V PV Centru starejših Zimzelen v Topolšici so 19. oktobra obeležili tretjo obletnico delovanja centra. Glasbeni program so soustvarili stanovalci in zaposleni. Predstavil se je pevski zbor stanovalcev Zimzelen in novoustanovljeni pevski zbor zaposlenih ter stanovalci s prebiranjem svojih pesmi in igranjem na kitaro in orglice. Prireditve so se udeležili tudi župan Občine Šoštanj Darko Menih in podžupan Viki Drev ter predstavniki Term Topolšica in Bolnišnice Topolšica.

  Nastala je složna skupnost

  Zbrane je nagovorila direktorica PV Zimzelen Andreja Štefan Bukovič. Preletela je pretekla tri leta ustvarjanja nove ustanove in številne aktivnosti, ki danes potekajo v PV Zimzelen. Med drugim je dejala: »Naša zgodba se je začela pri družbeno odgovornem podjetju, ki ima čut za prihodnost, Premogovniku Velenje, ko je vodstvo sprejelo in udejanjilo odločitev, da zgradi Center starejših Zimzelen. V njem so stanovalci dobili še en dom, nekateri sodelavci prvo zaposlitev, drugi možnost za ponovno zaposlitev, nekateri so sprejeli nov izziv.

  Vesela sem, da smo v hiši oblikovali kulturo pogovarjanja, da izrazimo ideje ter da se tudi stanovalci aktivno vključujejo s svojimi predlogi. Nastala je skupnost, kjer je velikokrat prijetno, včasih težko, nikoli povsem po moje ali po vaše, pa vendar složno.«

  Župan Darko Menih je izrazil zadovoljstvo z uspešnim delovanjem PV Zimzelen ter poudaril njegovo odprtost za različne ideje in dobro sodelovanje s krajem.

  PV Center starejših Zimzelen je v skladu s konceptom dolgoročnega razvoja Občine Šoštanj ustanovil Premogovnik Velenje in je danes ena od njegovih hčerinskih družb v 100-odstotni lasti. Za delovanje je pridobil koncesijo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. V domu je 157 postelj v eno- in dvoposteljnih sobah. Imajo varovano enoto za osebe z demenco.

  V letu 2012 beležijo 92-odstotno zasedenost zmogljivosti. 5 odstotkov prostih postelj namenjajo za začasne namestitve starejših za čas rehabilitacije ali ob odsotnosti sorodnikov. Po treh letih delovanja se predvsem usmerjajo v razvijanje socialnih programov za stanovalce, svoje storitve pa želijo obogatiti tudi s pridobitvijo koncesije za izvajanje pomoči na domu.

  Foto: Tanja Ramšak – PV Zimzelen 3 rd – Čast razrezati torto je pripadla najmlajšemu sodelavcu Gašperju Šmonu in stanovalki Antoniji Šalej, ki je prav 19. oktobra praznovala rojstni dan.

  Prejšnji članekZAKLJUČKI POSVETA DIREKTORJEV SKUPNOSTI
  Naslednji članekV PROSTOVOLJSTVU NAJDEŠ PRAVE PRIJATELJE