TEST TEKAŠKIH APLIKACIJ ZA TELEFONE

  416

  Tek je šport, ki se ga lahko loti tako rekoč vsakdo. Če redno tečemo, se naša telesna pripravljenost izboljšuje praktično iz dneva v dan, številni tekači pa so opremljeni z najrazličnejšimi pripomočki, s katerimi preverjajo, koliko kalorij so izgubili med svojim rednim ritualom. In še kaj več. Kdor ne želi kupiti posebnega pripomočka (športne ali pametne ure), si lahko pomaga tudi s pametnim telefonom. Na ZPS so preverili, kako se obnesejo tekaške aplikacije, ki jih potrošniki največ uporabljajo.

  Uporabni pomočniki za vse, ki jih zanima, kako napredujejo

  »Izbrali smo aplikacije za dva najpopularnejša operacijska sistema Android in iOS, pri čemer smo preverili samo njihove brezplačne različice, saj smo ugotovili, da so za običajnega rekreativca povsem dovolj, je predstavil način izbora 12 aplikacij Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.  

  Vse testirane aplikacije znajo spremljati tekačevo pot (izriše se na zemljevidu), izmeriti razdaljo in hitrost, porabo kalorij, podatke je mogoče prenesti v spletni portal in jih izmenjevati s prijatelji. Prav tako lahko potrošnik spremlja, kakšni so njegovi dosežki v zadnjem obdobju, pri čemer je pri nekaterih obseg teh možnosti odvisen tudi od plačila dodatne naročnine. Vse aplikacije zvočno obveščajo uporabnika, včasih celo spodbujajo, kar je zanimiv dodatek, ki ga na primer pri športnih urah ne boste srečali. »Testni protokol smo zasnovali tako, da smo lahko primerjali najbolj uporabljane funkcije, ocenili večstranskost in zmogljivost aplikacij. Zapisovanje in shranjevanje podatkov o teku in ogled zgodovine je ena od glavnih značilnosti vseh aplikacij, zato smo preverili, kaj vse znajo izmeriti in katere informacije prikažejo uporabniku – trajanje teka, hitrost, pretečeno razdaljo in porabo kalorij in druge podatke, kot so višinski profil, vremenski podatki, izguba telesne teže in podobno,« je predstavil  način testiranja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije, ki je ob tem opozoril: »Čeprav pri nalaganju aplikacije praktično vsi brez pomisleka potrdimo, da se strinjamo z vsemi pogoji uporabe, pa bi nas moralo vsaj malo zmotiti, da takšne aplikacije pošiljajo izdajatelju in njegovim partnerjem številne, pogosto tudi zelo zasebne podatke.«

  Na testu so zato potrošniške organizacije poskušale ugotoviti, kateri podatki odtekajo. Najslabše so se izkazale aplikacije, ki brez šifriranja pošiljajo občutljive podatke (torej jih lahko kdorkoli prestreže in prebere) tretjim partnerjem. Med podatki najdemo tudi serijsko številka naprave, kar pomeni, da si oglaševalci lahko mirno ustvarijo uporabnikov profil in spremljajo njegovo obnašanje. Zmotilo jih je tudi razkrivanje podatkov o uporabnikovi lokacij, ena izmed aplikacij pa celo deli uporabnikov e-poštni naslov z osebami, ki jih ta ne pozna in med dovoljenji zahteva dostop do dnevnika klicev. »Prav nobenega razloga ni, da bi morala imeti tekaška aplikacija dostop do tako občutljivih podatkov,« meni Boštjan Okorn. Prav slaba zaščita zasebnosti podatkov je na koncu odločila zmagovalca.

  Slabo varovanje zasebnosti

  Vzporedna raziskava, ki jo je opravila norveška potrošniška organizacija Forbrukerrådet, dokazuje, da z varovanjem zasebnosti pri aplikacijah res ni vse v najlepšem redu. Preverili so pet popularnih aplikacij za šport in fitnes ter ugotovili, da nobena od njih ne ponuja potrošniku ustrezne zaščite, negativno pa izstopa MyFitnessPal, tudi zaradi dolgih in zapletenih splošnih pogojev. Med drugim ta aplikacija zahteva od uporabnika, da se odreče zasebnosti nad vneseno vsebino, med katero sodita tudi profilna fotografija in uporabniško ime. Uporabnik nima nobene možnosti, da bi to določilo izničil. Med tistimi, ki sta se tudi na norveškem testu zasebnosti uvrstili med najslabše, sta Endomondo in Runkeeper, zadnjo so pri ZPS preverili tudi med testom tekaških aplikacij.

  Prejšnji članekDOSOR: 8. MEDNARODNA LIKOVNA KOLONIJA
  Naslednji članekPEGAZOV DOM: OBISKALI SMO INDIJO