PEGAZOV DOM: OBISKALI SMO INDIJO

  364

  Dežela popolnih nasprotij in presenečenj. Naravne in kulturne lepote na eni ter umazana mesta in trušč na drugi strani. Indija in Indijci so za tujce pravi kulturni šok.

  V to zanimivo deželo smo se v sliki in besedi odpravili skupaj z Nino in Tamaro Mijošek. Izvedeli smo, da je Indija po številu prebivalcev druga najbolj poseljena država na svetu. Indijci so prijazni, toda večinoma revni. Ženske imajo malo pravic, vse poročene na čelu krasi rdeča pika. Delavci so za svoje delo slabo plačani. Za primerjavo: delavec v Indiji za uro dela v McDonalds’u zasluži le 30 centov, Američan za enako delo pa kar 7 eurov. So zelo družabni, posebno atrakcijo zanje predstavljajo svetlolase belke, s katerimi se vsi želijo fotografirati.

  Stanovalci so se nasmejali ob dejstvu, da so krave »svete živali« in jim je kot takim dovoljen dostop povsod. Posebno doživetje za turiste je tudi jezdenje slonov. Pravo nasprotje so živahna mesta, divji promet, ki se odvija po levi strani, hupanje je neizbežno. Udeleženke prometa so tudi krave in rikše – tipična azijska vozila, ki jih poganja človek.

  Indijci v prehrani uporabljajo veliko začimb, njihovo osnovno živilo je riž in zelenjavne omake – kariji. Nekaj indijske kulinarike smo lahko tudi okusili. Pripravili sta nam pravi indijski čaj z dodatkom začimb ter kančkom medu in mleka. Vsem je bolj teknil osvežujoč napitek imenovan lasi, ki vsebuje mango ali banano, sveži jogurt ter začimbo kardamom. »Naš je boljši, kot je ta palačinka,« pa je pokomentiral stanovalec Mirko, ko je poskusil indijski nekvašen kruh naan.

  Indija je doživetje prav posebne vrste in delček smo je doživeli tudi mi.

  Irena Strašek, vodja ZNO

  Prejšnji članekTEST TEKAŠKIH APLIKACIJ ZA TELEFONE
  Naslednji članekRAZSTAVA OHRANIMO ČEBELE NA LJ.GRADU