TEST ŠMINK, LAKOV IN ODSTRANJEVALCEV LAKA

  550

  Povprečna ženska v svojem življenju "poje" približno dva kilograma šminke

  Oglasi in sodobni trendi »narekujejo« ženskam, da morajo biti urejene. Pri tem je zelo močno zastopana dekorativna kozmetika. Proizvajalci obljubljajo lake za nohte, ki se posušijo le v sekundi, lake, ki so obstojni 7 dni, šminke, ki bodo na ustnicah tudi po 8ih urah… Potrošniške organizacije so preverile, kako resnične so takšne navedbe. Preverile pa so tudi kakovost odstranjevalcev laka za nohte. Razlike so velike!

  Lak za note: po treh dneh bo treba barvo obnoviti

  Na primerjalnem testu so potrošniške organizacije preizkusile lake za nohte, tako klasične, kot tiste, ki obljubljajo dolgotrajno obstojnost.  Obstojnost so preverili po enem dnevu, nato pa še tretji, peti in sedmi dan po nanosu (če je proizvajalec obljubljal dolgo obstojnost). »Test obstojnosti je potekal tako »na terenu« z udeleženkami preizkusa kot tudi v laboratoriju, kjer smo obstojnost preizkušali s kremenčevim peskom. Splošna ugotovitev je, da so tisti laki, za katere proizvajalec obljublja daljšo obstojnost, tudi v resnici obstojnejši kot "navadni", a obljube o sedemdnevni obstojnosti so pretirane,« je predstavila način in rezultate testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala »V praksi pomeni, da je treba lak obnoviti približno vsake tri dni, peti dan pa ga je treba odstraniti in nohte polakirati na novo.«

  Lak bo suh v sekundi? Tako obljube preprosto prezrite!

  Pri testu hitrosti sušenja smo preizkusili, ali je lak v resnici suh v času, ki ga obljublja proizvajalec. Nobena trditev se ni izkazala za resnično. Obljube o hitrem sušenju gor ali dol, pri hitro sušečih lakih bo treba počakati približno 5 minut in še enkrat več pri "normalnih", da bo en nanos barve suh. »Za dva nanosa in t. i. "podlak" (osnovni nanos) potrebujete torej približno pol ure,« poudarja Urša Šmid Božičevič.

  Največ dobrih iz srednjega cenovnega razreda

  Največ dobrih ocen so si prislužili lahki iz srednjega cenovnega razreda, med 7 in 16€ za stekleničko. Najdražji lak si je prislužil le oceno "povprečno", enako skupno oceno smo pripisali tudi najcenejšemu laku izmed preizkušenih. Obstajajo tudi dobre in cenovno ugodne alternative: tik za zmagovalcem je lak, za katerega boste odšteli približno 5€.

  Šminke: obljube proizvajalcev o dolgi obstojnosti kar držijo

  V kozmetiki skorajda ni bolj klasičnega izdelka, kot je rdeča šminka. Potrošniške organizacije so preizkusile šminke, za katere proizvajalci obljubljajo dolgo obstojnost, in sicer tiste klasične, v tulcu, in tiste, ki jih nanašamo s čopičem (palčko) in so sestavljene iz barve in vrhnjega premaza – t. i. glos. Razveseljivo je, da so vsi preizkušeni "kombinirani" izdelki (barva + vrhnji premaz) brez težav zdržali osem ur. Trije so bili celo tako dobri, da so za obstojnost dobili najvišjo testno oceno. Več težav je osemurni preizkus povzročal klasičnim šminkam, saj sta test obstojnosti za oceno "dobro" prestali le dve, druge so v poprečju na ustnicah ostale štiri ure, kaj dlje pa ne.

  Kako obstojne pa so šminke po 14-ih urah normalne uporabe, torej tudi po kosilu ali pitju kave?

  »V laboratoriju smo ugotavljali, kako šminke prenesejo mastno hrano (krompirček) in poljube – ne čisto prave, ampak takšne laboratorijske s papirnatim robčkom. Te preizkuse so kombinirani izdelki zlahka opravili, saj za te šminke pitje vroče kave in masten krompirček ne predstavljajo  težave, še posebej za najboljše tri na testu,« je predstavila rezultate Urša Šmid Božičevič.

  2 kilograma šminke in koliko kemikalij?

  Strokovnjaki so izračunali, da povprečna ženska v svojem življenju "poje" približno dva kilograma šminke, zato je potrošniške organizacije zanimalo tudi, ali so v šminkah nevarne kemikalije. »Preverili smo vsebnost antimona, arzena, kadmija, niklja, svinca in živega srebra. Rezultat je razveseljiv, saj prav v nobenem izdelku nismo odkrili težkih kovin,« je izpostavila Urša Šmid Božičevič. Na testu so se praviloma bolje izkazale šminke iz višjega cenovnega razreda, a med dobrimi je tudi tista, za katero boste odšteli približno 7€.

  Tekoči odstranjevalci so najučinkovitejši

  Kot je bilo že omenjeno, je potrebno lak za nohte odstraniti na 3 do 5 dni. Na testu, na katerem so soočili 8 odstranjevalcev, 5 tekočih, 1 v obliki blazinic in 2 v obliki gobice, so se klasični odstranjevalci izkazali za najboljše.  Na vrhu je odstranjevalcev trgovske znamke, ki je edini prejel oceno dobro. Zanj bi odšteli 0,58 evra/125 ml. Rdeči lak smo z njim odstranili relativno hitro, po sedmih drgnjenjih. Nohti so bili tudi po odstranjevanju v dobrem stanju, neposredno po odstranitvi laka pa smo nohte brez težav ponovno lakirali.

  Kako lak najlažje odstranimo?

  Lak boste najlažje odstranili tako, da na nohtu za nekaj trenutkov podržite vato, natopljeno z odstranjevalcem, nato pa raztopljeni lak pobrišete z nohta.  Kot se je izkazalo na testu, je bilo za vse izdelke odstranjevanje laka z bleščicami precej težji del preizkusa. In tudi pri tem se je zmagovalec odrezal najbolje, vendar pa je bilo treba nohte podrgniti kar 26-krat, preden smo odstranili vse sledi laka.

  Z ali brez acetona?

  Na testu so preizkusili izdelke, ki vsebujejo aceton, pa tudi tiste, pri katerih so za odstranjevanje uporabljene druge kemikalije. Aceton je že vrsto let na slabem glasu, saj naj bi bili nohti po njegovi uporabi izsušeni, krhkejši in bolj lomljivi. »Na spletu lahko preberemo marsikaj, a dejstvo je, da tudi druge kemikalije pri odstranjevanju poleg laka odstranijo z nohtov tudi maščobo. Nobenih dokazov ni, da bi aceton nohte bolj razmastil kot alternativne kemikalije, najpogosteje je to etilacetat,« je izpostavila Urša Šmid Božičevič in dodala: »Velika koncentracija acetona lahko škoduje jetrom, neprijeten stranski učinek etilacetata pa je draženje dihalnih poti. V kozmetičnih izdelkih lahko proizvajalci seveda uporabljajo le tako koncentracijo obeh kemikalij, ki je za uporabnike varna.« Zato na ZPS poudarjajo, odstranjevalci laka – z acetonom ali brez – ne sodijo med negovalno kozmetiko. Vsebujejo topila, ki dražijo kožo in nohte. Tudi dodane snovi, ki naj bi kožo (in nohte) negovale, kot so npr. različna olja ali `vlažilne sestavine´, ne morejo kaj prida pomagati. Po odstranjevanju laka vedno dobro prezračite sobo, roke in nohte pa namažite s kremo. Dobro je, če vsebuje sečnino (ureo), ki kožo pomiri.

  Rezultate testa odstranjevalcev laka za nohte lahko preberete na www.zps.si  in v reviji ZPStest/ 11-12

  Prejšnji članekDARILO ZA DEDKA IN BABICO. KAKO IZBRATI?
  Naslednji članekSVIT V 2015 ŠE BOLJ PRIJAZEN UPORABNIKOM