TEK JE IDEALEN RECEPT, TUDI ZA STAREJŠE

  569

  Prednosti teka

  Tek ima nekaj značilnosti, ki mu dajejo velike prednosti pred drugimi športi: tečete lahko sami ali v družbi; tempo prilagajte svojemu razpoloženju, ali tečete na vso moč ali pa zelo lahkotno; tečete lahko kjerkoli, po parku, ulici, kolovozu, gozdni poti, cesti; predvsem pa je pomembno, da tečete lahko kadarkoli, ne glede na starost.

  Tek je idealen recept, če želite biti v dobri telesni formi in vzdrževati sproščenost in svežino. Pomaga pri ohranjanju normalne telesne teže in zmanjšuje tveganja za srčna in žilna obolenja. Obstaja mnogo znanstvenih dokazov, da tek tudi zmanjšuje stres, znižuje krvni tlak in nivo holesterola v krvi ter krepi tudi sklepe.

  Možnost poškodb in varnostni nasveti

  Po drugi strani pa lahko ta vrsta rekreacije predstavlja za telo izjemno obremenitev, zlasti za sklepe, vezi in mišice spodnjih okončin. Tako lahko pri nenadnih obremenitvah, ob neustrezni predhodni telesni pripravljenosti, neprimerni obutvi in prehitrem stopnjevanju treninga kaj hitro lahko pride do poškodb. Ker zna biti njihovo zdravljenje precej dolgotrajno, je zelo pomembna ustrezna preventiva.

  Zato priporočamo, da:

  • Pazite na svojo težo! Kar je preveč, dodatno obremenjuje sklepe, kajti ti nosijo telesno težo pri vsakem koraku.

  • Izberite si pravilno obutev! Po možnosti nosite čevlje, ki dajejo oporo in ne drsijo. Izogibajte se visokim petam, ker po nepotrebnem obremenjujejo kolenski sklep.

  • Če čutite močno bolečino v kolenu, se izogibajte stopnic in hoji ali teku po klancu navzdol.

  • Namesto teka si lahko občasno privoščite tudi kolo. Sklepi vam bodo hvaležni, saj si bodo z veseljem odpočili. Ko nosite težke vrečke, torbe ali kovčke, porazdelite težo. Izogibajte se tudi klečanju in opravljajte dela s čim manjšim obremenjevanjem kolen.

  Prav tako ne pozabite na ustrezno ogrevanje in raztezne vaje pred pričetkom teka ter pravilnemu načinu ohlajanja in raztezanja po zaključenem teku. Priporočljivo je tudi, da kakšen dan do dva med tednom ne tečemo in ta čas raje posvetimo vajam za krepitev mišic, predvsem pa je pomembno, da s tekom začnete postopoma, še posebej če ste tekač začetnik.

  Zelo pomembno je tudi, da vsakršno bolečino med tekom vzamemo kot resno opozorilo in je ne poskušamo negirati ter vztrajati ob nespremenjenem načinu in intenziteti treninga v upanju, da bo minila.

  Pri bolečinah v sklepih si lahko pomagate z dodatno oporo, ki poskrbijo za to, da boste kljub lažjim poškodbam ostali aktivni:
  Opornica za koleno – ki vam omogoča, da kljub bolečinam ostanete aktivni.

  Opornica za zapestje – idealna opora pri lažjih izvinih in izpahih zapestja.

  Opornica za gleženj – idealna opora pri lažjih izvinih gležnja.

  Prejšnji članekNOVO: HUJŠANJE V SKUPINI “VITKO ŽIVLJENJE”
  Naslednji članekAKCIJA E-OPISMENJEVANJA STAREJŠIH: SIMBIOZ@