AKCIJA E-OPISMENJEVANJA STAREJŠIH: SIMBIOZ@

  355

  Zavod Ypsilon je danes skupaj z gosti v ljubljanski knjižnici Otona Župančiča predstavil prihajajoči projekt Simbioz@ e-pismena Slovenija. Gre za letos največji vseslovenski prostovoljski projekt, ki bo z namenom dviga računalniške pismenosti v Sloveniji združil medgeneracijsko sodelovanje in učenje e-veščin. Med 18. in 20. aprilom bo potekal poskusni teden opismenjevanja, kjer bodo mladi prostovoljci po 17 lokacijah po vsej Sloveniji na brezplačnih delavnicah predstavnike starejše generacije navduševali nad uporabo računalnika in interneta. Glavna akcija pa bo stekla 17. oktobra in se zaključila pet dni kasneje, 21. oktobra.
  Simbioz@ e-pismena Slovenija je letos največji prostovoljski projekt, organiziran s strani Zavoda Ypsilon, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju, solidarnosti in vzpodbujanju vseživljenjskega učenja. V tednu med 17. in 21. oktobrom 2011 bodo mladi prostovoljci na brezplačnih delavnicah po različnih lokacijah po vsej Sloveniji starejše generacije popeljali v svoj svet, ki ga v veliki meri zaznamuje prav računalnik.
  Medgeneracijsko sodelovanje, prostovoljstvo in e-opismenjevanje
  Starostniki so vedno pogosteje odrinjeni na rob družbenega dogajanja, ker za razliko od mladih ne morejo oziroma ne znajo slediti vsem spremembam okoli sebe. Evropska komisija je leto 2011 razglasila za evropsko leto prostovoljstva, leto 2012 pa za evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. To, da je prostovoljstvo v Sloveniji živo in da Slovenci znamo stopiti skupaj za skupen cilj, smo dokazali že v lanskoletni akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu. V tem duhu smo se odločili, da prepletemo dve evropski leti in s tem naslovimo dve družbeno pomembni tematiki, kamor smo vključili tudi problematiko računalniške nepismenosti starejše populacije.

  Komu je projekt Simbioz@ namenjen

  S projektom želimo nagovoriti več kot 200.000 mladih in več kot 300.000 starejših ter s tem mlade pozvati k prostovoljstvu, starejše pa spodbuditi, da se vključijo v vseživljenjsko učenje in s tem dvignejo raven kakovosti svojega življenja. Brezplačna izobraževanja bodo v tednu e-opismenjevanja potekala po knjižnicah, šolah in drugih lokacijah po Sloveniji.
  Mlade vabimo kot prostovoljce v vlogi izvajalcev oziroma učiteljev izobraževanj, starejše pa v vlogi udeležencev oziroma učencev izobraževanj. Prijave tako prostovoljcev kot starostnikov bodo potekale preko spletne strani www.simbioza.eu.

  Prejšnji članekTEK JE IDEALEN RECEPT, TUDI ZA STAREJŠE
  Naslednji članekMOBILNI TELEFON ZA VEČJO VARNOST STAREJŠIH