STANOVANJSKI KREDITI POD DROBNOGLEDOM ZPS

  427

  Končno krediti z ugodnejšo fiksno obrestno mero. S pogajanji in pomočjo ZPS do velikih prihrankov.

  Letošnje leto je dobre novice prineslo tistim, ki razmišljajo o nakupu stanovanja in za to potrebujejo kredit. Poleg razmeroma dobrih razmer na nepremičninskem trgu je postala ugodnejša tudi bančna ponudba kreditov, ugotavljajo na ZPS. Pod drobnogled so vzeli ponudbo stanovanjskih kreditov in hkrati preverili, če so začele banke ponujati potrošnikom varnejše rešitve kot doslej.

  Banka, kjer imate odprt bančni račun, ni vedno najbolj ugodna.  Članica ZPS Tatjana je z najemom kredita pri drugi banki prihranila kar 5.000 evrov. Marko, ki pa je s pomočjo ZPS svoj obstoječi kredit s spremenljivo obrestno mero predčasno želel odplačati z novim, varnejšim kreditom, je s pogajanji z bankami prišel do 4.000 evrov ugodnejše ponudbe. 

  Redni pregled ZPS ponudbe stanovanjskih kreditov je pokazal, da so banke po dolgih letih mrtvila končno začele tekmovati med seboj in občutno pocenile svojo ponudbo. »Najbolj razveseljivo pri tem je, da so začele po vzoru bank iz razvitejših držav v EU končno ponujati tudi ugodnejše kredite s fiksno obrestno mero. Povprečna obrestna mera za tovrstne kredite se je v primerjavi s ponudbo pred enim letom znižala kar za 1,6 odstotka,« izpostavlja Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Pri kreditih s fiksno obrestno mero z ročnostjo dvajset let med sedmimi bankami, ki te ponujajo, najbolj ugodne ponudbe oglašujeta banki Unicredit in SKB.« 

  Zakaj kredit s fiksno obrestno mero?

  Pa se je res smiselno odločiti za višjo fiksno obrestno mero kredita, čeprav znaša obrok najugodnejšega kredita s fiksno obrestno mero trenutno za 55 evrov več od obroka najugodnejšega kredita s spremenljivo obrestno mero? »Pri ZPS vam to priporočamo, ker je trenutna ugodnost slednjega le navidezna. Vedeti morate, da je Euribor trenutno na rekordno nizki ravni in da je zelo malo verjetno, da bo tam ostal tudi vse obdobje odplačevanja kredita,« pojasnjuje Boštjan Krisper.

  Zavarujte se pred nihanjih na finančnih trgih

  Že če se Euribor med odplačevanjem kredita v znesku 80.000 evrov z ročnostjo 20 let dvigne le na povprečno raven preteklih 15 let, bo obrok danes malo ugodnejšega kredita s spremenljivo obrestno mero takoj za dobrih 50 evrov dražji od tistega s fiksno obrestno mero. Še več pa s kreditom s spremenljivo obrestno mero potrošniki tvegajo v primeru pretresov na finančnih trgih: pri začasnem dvigu Euriborja na raven iz leta 2008 bi to pomenilo dvig obroka za 157,55 evra.  

  Razmislek o varnejšem kreditu priporočljiv tudi za tiste, ki kredit že imajo

  Potrošniki, ki rešujejo svoje osnovno stanovanjsko vprašanje in bodo s kreditom zelo obremenili svoj dohodek, naj se raje izognejo tveganju spremembe obrestnih mer, pravijo pri ZPS. Poudarjajo pa  tudi, da je trenutno ponudba kreditov s fiksno obrestno mero dovolj ugodna, da lahko tudi tisti potrošniki, ki že imajo in bodo še veliko let odplačevali kredit s spremenljivo obrestno mero, razmislijo o predčasnem odplačilu bolj tveganega kredita z varnejšim. »Naš preizkus na terenu je pokazal, da banke z veseljem tekmujejo tudi za takšne stranke«, dodaja Krisper.

  S pogajanjem do velikih popustov

  Primerjava ponudb in pogajanje z bankami se vedno splača, še posebej v času, ko na trgu vlada konkurenca. Pri velikih zneskih je pomembna že vsaka desetinka odstotne točke nižja obrestna mera kredita, saj ta pri tipičnem kreditu pomeni kar 1.000 evrov prihranka. Zdrava skepsa pa je potrebna pri vseh dodatnih produktih, ki bi jih banka rada še prodala potrošniku.  

  5 nasvetov ZPS:

  1.        Še pred obiskom banke preverite, ali so vaše želje v skladu z vašimi zmožnostmi. Nujno je tudi, da že imate prihranke, s katerim boste lahko financirali dobršen del nakupa novega doma – praviloma naj bi bilo teh vsaj za tretjino cene stanovanja.   
  2.        V brezplačnem primerjalniku stanovanjskih kreditov na www.zps.si najugodnejše banke in se dogovorite za obisk poslovalnice. S seboj vzemite dokumente, s katerimi boste dokazali kreditno sposobnost.
  3.        Obiščite čim več bank, če je treba, tudi večkrat. Pogajajte se, saj so možni prihranki občutni.
  3.        Pri primerjavi kreditov ne upoštevate le obrestne mere, ampak skupne stroške kredita, vključno z vsemi ponujenimi dodatnimi produkti, ki lahko vaš kredit občutno podražijo.
  4.        Banko prosite, naj vam predstavi vse opcije za najem kredita in izberite za vas najbolj primerno. Banka vam bo sicer predstavila le tisti kredit, ki je zanjo najdonosnejši.
  5.        Če še niste primerno zavarovani, poiščite zavarovanje, ki vam ustreza in ne sklepajte dragih dodatnih zavarovanj, če niste prepričani, da vam koristijo.

  Članek je v celoti objavljen na http://bit.ly/1MrD6GT in v reviji ZPStest, oktober 2015.

  Prejšnji članekOB SVETOVNEM DNEVU ALZHEIMERJEVE BOLEZNI
  Naslednji članekNOVI PAKET PENZION NEOMEJENI