SLOVENIA GREEN: IZZIVI SLOVENSKEGA EKOTURIZMA

  521

  Slovenija je tretja najbolj gozdnata država v Evropi, tukaj biva več kot 22.000 živalskih in rastlinskih vrst, ima 28. 000 kilometrov rečnih vodotokov, 1300 jezer, gore, morje in pragozd. 36 odstotkov površine države je vključeno v omrežje Natura 2000. Bistvo ekoturizma so potovanja v naravna območja. Gre za vrsto turizma, pri kateri je poudarek na varovanju narave; rastlin in živali ter lokalni kulturi in gospodarstvu. Ekoturizem vse od 90.-ih let rase z letno stopnjo med 20 in 36 odstotki. Temelji za razvoj ekoturizma v Sloveniji torej so.


  Težava je, da je doseganje pogojev za oznako ‘eko’ težavno oziroma “lopa z napisom eko in krava na vrtu nista dovolj”, kot se slikovito izrazi prispevek v Delu (prispevek si lahko preberete tukaj). Čeprav je ekoturizem v Sloveniji v porastu, imajo oznako ‘zeleno’ le slabi štirje odstotki ponudnikov, pa še tukaj gre večinoma za turistične kmetije.

  Eko ponudniki v Sloveniji se delijo na certificirane in necertificirane. Status slednjih imajo recimo Sava Hotels & Resorts, Garden Village Bled o katerem smo že pisali, eko kampa NaturPlac in Adrenalinček, mladinski hotela Pliskovica in Punkl ter zelena vas Ruševec in Hiške slovenske Istre. Certificirane nastanitve imajo eno izmed naslednjih označb: EU Marjetica, Green Globe ali BioHotels. Zadnjega ima v Sloveniji le ekološko posestvo Trnjulja.

  Označbo EU eko-marjetica v Sloveniji nosi šest ponudnikov: hotel Savica Bled, Wellness Park Laško, kamp Koren, terme Dobrna in Snovik ter turistična kmetija Urška. Pri marjetici gre za poudarek na omejevanju porabe energije in vode, nastalih odpadkov, spodbujanje uporabe obnovljivih virov in spodbujanje komunikacije na okoljske teme. Znak nastanitvam podeljuje Agencija RS za okolje, lani pa subvencije v višini 28.000 evrov sploh niso bile razdeljene. Več o ekološki marjetici si lahko preberete na spletni strani STO – Slovenske turistične organizacije.

  Certifikat Green Globe je priznan v 80 državah sveta in sledi vsem parametrom trajnostnega turizma. Edini slovenski ponudnik s certifikatom je Bohinj Park Hotel, apartmaji Ortenia iz Podčetrtka so v fazi pridobivanja.

  Vključitev v certifikat Green Globe s sabo nosi velike stroške. Prav tako je šibka prepoznavnost eko ponudnikov oziroma promocija, pri čemer nosi krivdo tudi država.

  Spirit Slovenija je lani skupaj s Slovensko turistično organizacijo pripravil nacionalno Zeleno shemo slovenskega turizma, ki sledi globalnim ekoturističnim standardom. Več podrobnosti o Zeleni shemi si lahko preberete na strani STO.  Projekt Slovenia Green je tako v teku, na poziv za pridobitev znaka Green destination se je prijavilo 16 ponudnikov. Dobili ga bodo tisti, ki bodo do septembra letos izkazali trajnostno poslovanje. Postopki certifikacije naj bi se zaključili do začetka leta 2016, Spirit Slovenija pa v nadaljevanju upa na vsaj 10 novih ponudnikov z oznako Green destination vsako leto.
  Vir: http://ekoglobal.net/

  Prejšnji članekRAZSTAVA GOBELINOV V MARIBORU
  Naslednji članekOB SVETOVNEM DNEVU ALZHEIMERJEVE BOLEZNI