RAZSTAVA GOBELINOV V MARIBORU

  396

  V Mariboru je od 28. septembra do 30. oktobra 2015 na ogled razstava gobelinov. Predstavljamo zgodovino ročno vezenih gobelinov, njihovo nekdanjo visoko cenjenost, različne tehnike in motive vezenja.  V več letih zbirateljske dejavnosti je bilo veliko gobelinov rešenih pred pozabo. Razstava je priložnost, da jih obiskovalci bolje spoznajo in vidijo v pravi luči.

  Vljudno vabljeni v Antikvitete MK, Glavni trg 23, Maribor

  Na ogled ene najlepših zasebnih zbirk gobelinov v Sloveniji.

  Gobelinska umetnost

  Gobelin je bil na začetku 18. stoletja bolj cenjen kot zlato in dragi kamni. V vsakem domu pomembnih družin je krasil stene in izražal prestiž ter pomembnost lastnika družine. Tapiserije so se dedovale iz roda v rod.

  Tapiserije ali gobelini so dekorativni izdelki najpogosteje iz volne, svile ali bombaža ter ročno izdelani. Krasijo zidove hiš, pohištvo, modne dodatke, oblačila in drugo. Z drugimi besedami, gobelini so tekstilni izdelki z dekorativno in uporabno noto. Gobelin je umetniški izdelek. V muzejih širom sveta so razstavljeni gobelini, nekateri stari že nekaj stoletij.

  Gobelinsko umetnost lahko razdelimo na dve veji umetnosti: kreativno in reproduktivno.

  Kreativna umetnost je delo umetnika, ki je sliko gobelina kreiral. Umetnik kreira sliko, barvo, harmonijo in kompozicijo. S pomočjo oznak za barve prenese sliko na shemo.

  Reproduktivna umetnost gobelina pa je delež izdelovalca, ki s svojo kreativnostjo in izbiro tehnik ter materiala za vezenje ustvari končno podobo slike – izdelanega gobelina. Kar so za glasbenika note, so za izdelovalca gobelinov znaki na shemi.

  Prejšnji članekAKCIJA SIMBIOZA GIBA: ŽIVLJENJE JE GIBANJE
  Naslednji članekSLOVENIA GREEN: IZZIVI SLOVENSKEGA EKOTURIZMA