SIMBIOZ@: VSESLOVENSKI MEDGENERACIJSKI PROJEKT

  485

  Zavod Ypsilon je danes skupaj z gosti v ljubljanski knjižnici Otona Župančiča najavil začetek vseslovenskega projekta Simbioz@ e-pismena Slovenija, ki bo med 17. in 21. oktobrom potekal na več kot 250 različnih lokacijah po vsej Sloveniji. Poleg lokacij, kjer bodo potekale računalniške delavnice, so organizatorji uspeli vzpostaviti več kot 500 info točk, 54 vpisnih točk, razdeliliti 150.000 letakov, k sodelovanju povabiti več kot 120 občin in organizaciji nameniti več kot 10.000 prostovoljskih ur. Dogodek so obeležili tudi posebni gostje: dr. Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve, gospa Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije, in gospa Breda Podbrežnik Vukmir, predstavnica Združenja splošnih knjižnic. Dogodek je povezoval znani televizijski in radijski voditelj ter ambasador projekta, Boštjan Romih.

  Še manj kot teden dni do vseslovenske akcije Simbioz@

  Simbioz@ e-pismena Slovenija je največji vseslovenski prostovoljski projekt te jeseni, organiziran s strani Zavoda Ypsilon, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju, solidarnosti in vzpodbujanju vseživljenjskega učenja. V tednu med 17. in 21. oktobrom 2011 bodo mladi prostovoljci na brezplačnih delavnicah na različnih lokacijah po vsej Sloveniji starejše generacije popeljali v svoj svet, ki ga v veliki meri zaznamuje prav računalnik.
  Do začetka projekta je še manj kot teden dni, zato so priprave na petdnevno medgeneracijsko druženje ob računalnikih na vrhuncu. Organizatorji so uspeli vzpostaviti več kot 250 lokacij, kjer bodo potekale izobraževalne delavnice, več kot 500 info točk in 54 Simbioz@ vpisnih točk, kjer lahko ljudje dobijo vse informacije in se tudi prijavijo. Projekt, pri katerem sodeluje tudi več kot 120 občin, je že pred začetkom doživel veliko uspehov in nepozabnih zgodb. To dokazuje več kot 100 navdušenih starejših, ki so se udeležili poskusnih Simbioz@ delavnic, več kot 10.000 prostovoljskih ur ožje organizacijske ekipe in več kot 200 ljudi, ki pomagajo pri projektu na nacionalni ali lokalni ravni.
  »Zelo nas veseli, da so nas podprle številne organizacije, podjetja, znane osebnosti in posamezniki, brez katerih projekt ne bi bil tak kot je. Kot vodja projekta se vsem vključenim iskreno zahvaljujem,« pravi vodja projekta, Borut Jeglič.

  Ključ je v združitvi medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva

  Pomembnost medgeneracijskega sodelovanja in prostovoljstva sta poudarila tudi minister za delo, družino in socialne zadeve, dr. Ivan Svetlik, in gospa Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.

  »Razvoj slovenske družbe in vseh njenih posameznikov bo v prihodnosti morda bolj kot kadarkoli prej neizogibno povezan z intenzivnim sodelovanjem vseh generacij. Veseli me, da lahko tudi osebno podprem projekt, ki v vseh svojih razsežnostih zasleduje kar nekaj temeljnih ciljev Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Med njimi je treba kot najpomembnejšo izpostaviti medgeneracijsko solidarnost pa tudi vseživljenjsko učenje, pomen neformalnih znanj in veščin, aktivno staranje in še bi lahko naštevali,« je ob tej priložnosti povedal minister dr. Ivan Svetlik.
   Prostovoljstvo je plemenito dejanje, ki ljudi osvobaja in jih hkrati zbližuje. Zato so prostovoljski projekti, ki spodbujajo to nesebično dejavnost, še toliko bolj pomembni. S tem se strinja tudi gospa  Tereza Novak: »V Slovenski filantropiji smo mnenja, da so akcije, ki spodbujajo aktivno sodelovanje starejših in mladih, izjemno pomembne. Veseli pa smo tudi, da Simbioz@ k prostovoljstvu spodbuja mnoge mlade, ki prostovoljskih izkušenj še nimajo. Želimo si, da bodo vključeni prostovoljci,  z dobro izkušnjo iz projekta Simbioz@, prostovoljstvo tudi  vnaprej lahko umestili v svoj urnik tedenskih obveznosti.«
  S svojo pojavo in simpatičnimi zgodbami je prisotne navdušila tudi vedno nasmejana ambasadorka projekta, gospa Fanči Moljk. Piko na i je dodal še Boštjan Romih, ki je v vlogi ambasadorja projekta Simbioz@ in moderatorja nastopil že drugič.

  Povabilo na delavice

  Ne zamudite priložnosti, da prispevate svoj delček v nepozabno zgodbo medgeneracijskega druženja in se prijavite še ta teden, kajti do začetka akcije je le še nekaj dni! Prostovoljci se lahko prijavijo preko splete strani www.simbioza.eu, znanja željni posameznik, ki se želijo prijaviti kot udeleženci, pa se lahko prijavijo v knjižnicah in drugih vpisnih točkah po vsej Sloveniji, na voljo pa je tudi brezplačna telefonska številka 080 47 47.

  Prejšnji članekNE ZAMUDITE OKTOBRA V CANKARJEVEM DOMU!
  Naslednji članekOKTOBER JE NAMENJEN VARČEVANJU