SIMBIOZ@ 2012 – USPEŠEN ZAČETEK

  687

  Simbioz@ bo tudi to jesen povezala generacije

  Pričenja se projekt Simbioz@, ki bo z brezplačnimi delavnicami za učenje veščin računalništva in mobilne telefonije za starejše potekal od 15. do 19. oktobra na več kot 300 lokacijah po vsej Sloveniji. Na delavnice, ki letos vključujejo dva nova modula, družbeno omrežje Facebook in mobilno telefonijo, se je letos prijavilo 5012 udeležencev in 3104 prostovoljcev. Tako bo projekt obeležil leto 2012 kot evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. Pobudnik projekta je Zavod Ypsilon.

  Danes, na uradnem pričetku delavnic na Fakulteti za družbene vede, so zbrane nagovorili Tanja Mozetič, vodja projekta Simbioz@ – Zavod Ypsilon, dr. Gregor Virant, predsednik državnega zbora, dr. Zoran Stančič, namestnik generalnega direktorja Generalnega direktorata Evropske komisije za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo in Jan Muehlfeit, predsednik Microsofta Evropa.
  Po uradnem začetku Simbioz@ delavnic se je v organizaciji Fakultete za družbene vede, Evropske komisije in Zavoda Ypsilon, odvila tudi mednarodna konferenca z naslovom »Nova evropska perspektiva: Pomen e-znanj za vključenost in zaposlovanje«.

  Projekt Simbioz@, prvi vseslovenski prostovoljski projekt za dvig računalniške pismenosti starejših, se je lani odvil na kar 230 lokacijah, privabil 5706 udeležencev in 2413 prostovoljcev, organizacijska ekipa pa mu je namenila več kot 10.000 prostovoljskih ur. Letos bodo delavnice potekale od 15. do 19. oktobra po knjižnicah, šolah in drugih lokacijah po vsej Sloveniji v še večjem obsegu – na več kot 300 lokacijah. Projekt bo zaživel v sodelovanju z mladimi prostovoljci, ki bodo svoje znanje računalništva in mobilne telefonije prenesli na starejše in tako doprinesli k uresničevanju temeljnih ciljev projekta Simbioz@.

  Lanskoletni uspeh je projekt ponesel tudi preko naših meja. Simbioz@ je dobila izjemno priznanje s strani Evropskega parlamenta, nagrado Državljan Evrope. »Plan je, da projekt ponovimo še tretjič v prihodnjem letu. Nagrada evropskega parlamenta Državljan Evrope pomeni, da je projekt spoznala mednarodna javnost, kar pomeni, da je Slovenija dobila izvozni produkt socialne inovacije. Številni pogovori s tujino kažejo, da smo ustvarili projekt, ki ga lahko širimo mednarodno,« pravi Žiga Vavpotič, predstavnik generacije Y in strokovni direktor Zavoda Ypsilon.

  Pozitivni učinki medgeneracijskega sodelovanja
  Po besedah Tanje Mozetič, letošnje vodje projekta Simbioz@ – Zavod Ypsilon, želijo s ponovnim projektom zajeti tako udeležence lanskega leta z nadgradnjo modulov, kot tudi nove in jih povezati med seboj in v svet. »Želimo pokazati, da sta medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo pomembna vsako leto in ne le ob posebnih priložnostih. Potrebno je dati poudarek na kontinuiteti in s tem graditi na dolgotrajnejših vezeh in odnosih.« Letos se je na delavnice prijavilo 5012 udeležencev in 3104 prostovoljcev.

  Gradimo na izkušnjah lanskoletnega projekta Simbioz@
  Lanskoletni uspeh projekta Simbioz@ se je pokazal tudi v statistikah. Simbioz@ je poskrbela za kar 96% zadovoljnih udeležencev ter 93% samozavestnih uporabnikov računalnika.
  Med lanskoletnimi udeleženci je tudi 73-letna Metka Žagar, letošnja ambasadorka projekta, ki na delavnicah osvojeno znanje pridno uporablja vse od takrat. »Skoraj vsak dan komuniciram s prijatelji po Skypu, po elektronski pošti pa si redno dopisujem z znankama z Dunaja in Argentine.«
  Sodelovanje pri projektu Simbioz@ pa je svojevrstna izkušnja tudi za prostovoljce, ki verjamejo, da je v slogi moč. Predstavnik lanskoletnih prostovoljcev Žiga Weissbacher pravi, da udeleženci vsak nasvet sprejmejo z odprtimi rokami in so zanj neverjetno hvaležni. »Zelo malo je potrebno, da so veseli in znanje zelo cenijo. To je zagotovo dalo vsakemu prostovoljcu še večji zagon in voljo do dela,« pravi Žiga.

  Dva nova modula
  Letošnja Simbioz@ je posebna, saj sta dodana dva nova modula in s tem poglobljena vsebina izobraževanja. Letošnji udeleženci se bodo poleg osnov računalnika, interneta in elektronske pošte, spoznali tudi z družbenim omrežjem Facebook in mobilno tehnologijo. Z dvema novima moduloma bodo zagotovo postali še bolj samozavestni pri uporabi digitalnih tehnologij tako za zabavo kot za pridobivanje novih informacij.

  Za več informacij obiščite spletno stran: www.simbioza.eu
   

  Prejšnji članekSISTEMI CILJANEGA SPRE- MLJANJA RABE ENERGIJE
  Naslednji članekRADIO SLO 1 NA OBISKU V PEGAZOVEM DOMU