RAZSTAVA: PRVO STOLETJE AVTOMOBILIZMA V SLO

  794

  Vabljeni v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na odprtje stalne razstave NAŠ DRAGI AVTO, Prvo stoletje avtomobilizma na Slovenskem.
  Na razstavi o več kot 100 letni zgodovini avtomobilizma na Slovenskem bomo preko treh značilnih obdobij (do 1. svetovne vojne, med obema vojnama in od 2. svetovne vojne do osamosvojitve) prikazali razvoj avtomobilskega prometa. Oris zgodovine prometa bomo predstavili s tipičnimi primerki vozil in najbolj prepoznavnimi deli avtomobilov, kot so volan, kolo, maska hladilnika ipd. Ob sprehodu skozi razstavo bo obiskovalec spoznal razvoj prometnih znakov in registrskih oznak ter značilno cestišče za posamezno obdobje. S pomočjo interpretativnih besedil, slikovnega in grafičnega gradiva želimo ponazoriti čas in okolje, v katerem so bila vozila v uporabi.

  Razstavljenih bo deset avtomobilov, med drugimi Austro Daimler, Ford T, Zastava 600D t. i. Fičo in otroški avto, ter pet motornih koles, med njimi Torpedo izpred 1. svetovne vojne, dirkalni DKW izpred 2. svetovne vojne, ki so ga uporabljali še leta po njej, priljubljeni Tomos T12 in drugi.

  Na ogled bo tudi avtomobil znamke Piccolo, ki velja za enega najstarejših ohranjenih avtomobilov na Slovenskem, in je hkrati eden najstarejših eksponatov Tehniškega muzeja Slovenije. Njegova, več kot 100 letna življenjska pot, ni le zanimiva sama po sebi, temveč lahko na samem primeru opozarja tudi na različne vidike, pristope in principe ohranjanja in obravnave starih vozil in nevarnosti, ki se ob tem porajajo. Piccolo v razstavi zato ni predstavljen kot originalen avtomobil iz začetka 20. stoletja, temveč kot “starodobnik” s konca 20. stoletja.

  Vsak razstavljeni avtomobil bo spremljal nekaj minutni video posnetek o njegovi izdelavi, namenu in uporabi. Na koncu razstave bo na ogled še krajši film, v katerem večina razstavljenih avtomobilov predstavi kratko zgodovino avtomobilizma na Slovenskem.

  Glede na prostorske omejitve bo na razstavi predstavljen le manjši del, sicer bogatega fonda avtomobilov in motornih koles iz naših zbirk. Razstava bo stalna, kar pa ne pomeni, da posameznih eksponatov vmes ne bomo menjali in na na njih opravljali konservatorsko restavratorske posege.

  Z razstavo nadaljujemo zastavljen načrt postopne prenove prometnega oddelka in upamo, da nam bo lahko kmalu sledila tudi razvojna dejavnost in industrija motornih vozil na Slovenskem ter nekoliko bolj tehniško obarvana tematika razvoja motornih vozil skozi čas.   

  Z odprtjem razstave odpiramo sezono Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki, ki bo od 1. marca dalje zopet odprt za vse obiskovalce.

  Prejšnji članekDRŽAVNO PRVENSTVO V POMNENJU – MEMORIADA14
  Naslednji članekEKO CIVILNA INCIATIVA: ŠTAFETA SEMEN 2014