EKO CIVILNA INCIATIVA: ŠTAFETA SEMEN 2014

  560

  Eko civilna iniciativa Slovenije – Ekoci: ″Kdo bo poskrbel za nas, da v prihodnosti ne bomo lačni? ″ Sami – tako, da posadimo čim več kulturnih rastlin na vrtičkih, balkonih, poljih, ki nam bodo dale plodove.

  Rešitev je v zavedanju, da smo za svojo prihodnost odgovorni predvsem sami. Dozoreva v naših glavah, srcih in prehaja v dejanja, kako iz semen čim bolj sonaravno pridelati hrano in se povezati v bazo znanja ter somišljeniki. Potrebno se je aktivirati. Vsak po svojem znanju in zmožnostih.

  Otvoritev in predstavitev Štafete semen 2014 bo na sejmu ALTERMED na Celjskem sejmu 14. marca 2014 ob 13.00 uri; častni gost bo minister za kmetijstvo in okolje, mag. Dejan Židan.


   
  Sodelujejo predstavniki in strokovnjaki institucij, nevladnih organizacij, medijev in zainteresiranih za Štafeto semen. Do sedaj je že več tisoč ljudi od zavzetih mentorjev v šolah in vrtcih, ki želijo naučiti otroke znanj za življenje do naprednih medijev, ki so ponesli informacije v svet, s sodelovanjem v Štafeti semen dokazalo, da znamo poskrbeti zase. Štafeta semen je gibanje za sejanje, izmenjavo in hranjenje avtohtonih, domačih in tradicionalnih vrst semen in sadik zelenjave, sadnih vrst, poljščin in zelišč. Semena so osnova prehranske varnosti. Prizadevamo si za prava semena, brez gensko spremenjenih organizmov. Sorte požlahtnjene v Sloveniji ter stare populacije, krajevne in avtohtone sorte, ki so prilagojene našemu okolju, omogočajo boljšo možnost sonaravne pridelave hrane za katero si prizadevamo v gibanju Štafeta semen. Z ohranjevanjem tega dela naše kulturne in tehnološke dediščine bomo ohranili znanje naših dedov in pradedov ter ga prenesli na zanamce. Vsa aktivnost poteka po sistemu izmenjave znanj, izkušenj in dela posameznika, vsakega izmed nas. Vsak lahko sodeluje na svoj način, kot zna in zmore. Da ne bomo lačni, ne mi, ne naši otroci, je potreben aktiven pristop.

  V Štafeti semen štejejo dejanja – dogodki, aktivnosti in dobre prakse, ki jih organizirajo Ekoci in sodelujoči partnerji v Bazi znanja, aktivnosti izvajajo v času Štafete semen po Sloveniji tudi prijavljeni sodelujoči kot Pozitivna točka Štafete semen .O aktivnostih in teh dogodkih Ekoci sproti obveščamo javnost preko naprednih medijev , ki posredujejo te informacije in tako skupaj delujemo v gibanju za večjo samooskrbo in blaginjo v Sloveniji.

  Celotno gradivo o poteku in sodelovanju je objavljeno na spletni strani

  Prejšnji članekRAZSTAVA: PRVO STOLETJE AVTOMOBILIZMA V SLO
  Naslednji članekDELČEK DOMA PRINESLA V MGC BISTRICA, DOMŽALE