DELČEK DOMA PRINESLA V MGC BISTRICA, DOMŽALE

  806

  »Še lani ob tem času nisem niti pomislila, da bi šla v dom za starejše občane. Potem so se stvari razvile po svoje in naenkrat sem dobila neki spontan nagib, da je čas, da naredim korenito spremembo v svojem življenju,« pripoveduje 78-letna Magda Marinšek, kako si je svoj novi dom našla v Domžalah. Njena hči je namreč lani spomladi iskala dom za svojo že močno oslabelo taščo in jo je povabila s seboj, ko je šla pogledat Senior resort Medgeneracijski center Bistrica, za katerega je slišala, da je nov, poseben in zelo lep.

  K občutku takojšnje udobnosti ji je pomagalo tudi nekaj domačega pohištva in ljubih ji stvari, ki si jih je prinesla v svoje novo bivališče. In seveda njen pribor za slikanje. Gospa Marinšek je namreč strastna slikarka. »V prvih pol leta sem naredila kar 60 platen, ki sem jih nato na prošnjo vodstva doma razstavila po stenah naše ogromne sprejemnice v pritličju.«

  »Že dolgo nisem občutila take svobode, kuhajo in pospravljajo mi, perejo in likajo, družbe imam dovolj, če jo le potrebujem, imam pa dovolj tudi svojega miru,« po slabem letu bivanja v Domžalah pravi Magda Marinšek.

  Vse pod eno streho

  Senior resort MGC Bistrica si je pridobil ta naziv, ker je edini tovrstni center za starejše v naši državi, ki ima tako rekoč pod isto streho ‘klasični’ del z vsemi značilnosti doma za starejše občane, v drugem delu pa oskrbovana stanovanja. Ta so primerna za tiste, ki so še tako vitalni, da ne potrebujejo (večje) skrbi strokovnega osebja, vendar so že prilagojena potrebam starejših. »Izvirna prednost MGC Bistrica je tudi v tem, da v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja lastnika oziroma najemnika oskrbovanega stanovanja ni potrebna namestitev v domski del,« mi je povedala Nada Slak, ki ureja majhne podrobnosti velikega doma za starostnike.

  Vse storitve, ki jih ponuja MGC Bistrica, od prehrane do raznovrstne zdravstvene oskrbe, med katerimi je tudi zobozdravstvena, in lekarne, knjižnice, kavarne ali raznih delavnic, so dosegljive dobesedno v copatah. Domski del, v katerem je 69 nadstandardnih, od 20 m² do 35 m² velikih sob oz. apartmajev za 103 stanovalce, 82 oskrbovanih stanovanj so namreč povezani, tako da delujejo kot zaključena celota.

  Tu se res družijo generacije

  … še pravi direktorica Andreja Makuc. »Umestitev tudi za javnost odprtih storitev v naš osrednji prostor, kot so denimo frizerski salon, salon pedikure, salon masaže, studio vadb za dušo in telo, medicinski center, lekarna ali kavarna, je tu resnično združila več generacij. Starostniki se tako ne počutijo izključene iz življenja, svoj mir imajo lahko v prostorih v zgornjem delu doma, če pa si zaželijo bolj živahnega utripa, na udobnih kavčih v preddverju lahko preberejo časopisje in opazujejo promenado življenja. Domžalčanom se lahko pridružijo pri jogi ali pilatesu, ali pa z njimi pokramljajo v kavarnici.«
   

  Prejšnji članekEKO CIVILNA INCIATIVA: ŠTAFETA SEMEN 2014
  Naslednji članekSIMBIOZA ŽE NADALJUJE Z IZVEDBO DELAVNIC