PRI KLIMAH ŠTEJE UČINKOVITOST, NE CENA

  377

  ZPSTest klimatskih naprav

  Vedno bolj ekstremne poletne temperature številne potrošnike »prisilijo« v nakup klimatske naprave. A sodobne klimatske naprave niso namenjene samo hlajenju, pač pa lahko prostore z njimi dovolj učinkovito tudi ogrevamo, kar je priporočljivo zlasti pozno jeseni ali zgodaj spomladi, ko se temperatura ne spusti pod ledišče in je zagon celotnega sistema centralnega ogrevanja bolj potraten.

  Ker so klimatske naprave vedno pogosteje tudi del opreme slovenskih domov, se je ZPS pridružil potrošniškim organizacijam pri testiranju klimatskih naprav. Preverili so, kako se obnesejo klimatske naprave z ločeno zunanjo in notranjo enoto ter z močjo 2,5 kW oziroma 3,5 kW. Prve so namenjene uporabi v prostorih s površino do 20 ali celo 25 kvadratnih metrov, z drugimi pa boste lahko učinkovito hladili tudi prostore do 35 kvadratnih metrov. Skupaj so tako preizkusili 30 naprav, za katere so odšteli med 560 in 2575 evrov. V obeh kategorijah sta res zmagali najdražji klimi, a kakovostno in učinkovito klimo lahko dobimo za nekaj manj kot 1000 evrov. Res pa se moramo pri tem odreči kakšni udobnostni funkciji, ki so vključene v najdražje naprave.

  Pri nakupu klimatske naprave je najpomembnejši podatek ravno njena moč oziroma velikost prostora, ki ga boste z njo hladili oziroma ogrevali. Pri tem lahko razmislite tudi o možnosti, da bi z eno klimatsko napravo hladili več prostorov (denimo v blokovskih stanovanjih), prav tako pa se lahko odločite, da na eno zunanjo enoto povežete več (po navadi do 3) notranjih. »Priporočamo nakup inverterske klimatske naprave (te so v veliki večini), ki samodejno spreminjajo moč delovanja in skrbijo za ohranjanje enakomernejše temperature,« svetuje Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Pri odločitvi, katera klimatska naprava bo prava, lahko pomaga tudi ocena letnega stroška uporabe. Ta strošek je sicer odvisen od tega, kako vroče je poletje, na kateri strani je prostor, ki ga želite hladiti, in kako pogosto ste v tem prostoru. Za energijo, namenjeno hlajenju, boste pri tri- do štiriurni dnevni uporabi najučinkovitejših klimatskih napravah v zmernem pasu, torej v osrednji Sloveniji, na Štajerskem in Dolenjskem, odšteli okrog 45 evrov, pri uporabi šibkejših pa približno tretjino manj. Če boste klimatsko napravo uporabljali redko, je smiselno, da je priključena na stikalo, s katerim jo boste vmes lahko popolnoma izključili, saj so nekateri modeli precej potratni pri porabi energije v mirovanju.«

  Najboljše za polovico učinkovitejše od povprečja

  Na testu se je večina naprav izkazala s preprosto uporabo in s precej tihim delovanjem. Kot poudarjajo na ZPS, pa so občutne razlike pri učinkovitosti hlajenja. »Najboljše naprave so za polovico učinkovitejše od povprečja in kar 80 odstotkov boljše od najslabših,« izpostavlja Boštjan Okorn.  

  Ključno redno vzdrževanje

  Čeprav je uporaba klimatske naprave preprosta, pa je za udobje in tudi zdravje na dolgi rok treba poskrbeti z rednim vzdrževanjem. Če je klimatska naprava zanemarjena, pridejo z ohlajenim (ali segretim) zrakom v prostor tudi bakterije, trosi in plesen. V sezoni je treba klimatsko napravo očistiti vsakih 14 dni, še zlasti filtre, ki jih očistimo z nežno milnico in pred ponovno vgradnjo posušimo. Enkrat na leto naj napravo preveri pooblaščeni serviser, dopolni hladilno tekočino, izmeri spremembe v tlaku in ugotovi, ali naprava kje pušča. Še tako majhne napake pri vzdrževanju lahko zelo vplivajo na učinkovitost. Občasno velja preveriti tudi stanje nosilcev zunanjega dela, ki mora biti pritrjen stabilno in ravno.

  ZPS nasvet:

  – Poskrbite, da bo klimatska naprava strokovno montirana, saj je njena učinkovitost precej slabša, če ni ustrezno nameščena na steno.
  – Okrog zunanje in notranje enote naj bo dovolj prostora, da bo lahko zrak neovirano krožil.
  – Zunanja enota naj bo čim bolj zaščitena pred neposrednim sončnim obsevanjem.
  – Med delovanjem klimatske naprave naj bodo v prostoru okna in vrata zaprta. Tako tudi klimatski napravi ne bo treba delovati s polno močjo.
  – Med poletno vročino, če je le mogoče, osončene prostore čez dan zastrite in tako zmanjšajte vpliv sončnih žarkov na temperaturo v prostoru.
  – Ko ni v prostoru nikogar, zmanjšajte moč delovanja klimatske naprave ali jo popolnoma izključite.
  – Ne pretiravajte s prenizko nastavljeno temperaturo, saj to poveča porabo energije, negativno pa vpliva tudi na zdravje.
  – Pred nakupom klimatske naprave preverite vrednost na energijski nalepki. Razlika v porabi energije med posameznimi energijskimi razredi (na testu so imeli naprave od A+++ do A) je namreč zelo velika.


  Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest, maj 2016 in na www.zps.si

  Prejšnji članekPOMEMBNA DEJSTVA O SLADKORNI BOLEZNI
  Naslednji članekZ ZDRAVJEM POVEZAN VEDENJSKI SLOG 2016