PEGAZ: PEKA ŠTRUDLA Z DIREKTORICO DOMA

1597

Stanovalci v domovih za starejše so v zadnjih mesecih prikrajšani za marsikateri dogodek, ki bi se v »normalnem« času odvil, sedaj pa se zaradi preprečevanja okužbe s Covid 19 ne realizira. Številni gostje, ki lahko svoj nastop izvedejo zunaj, so še vedno dobrodošli, pri obiskih v domu pa smo previdni in zadržani, zato zunanjih gostov ne vabimo v dom.

Dneve v domu si popestrimo z »lastnimi« dogodki. Eden izmed teh je bil tudi prejšnji teden, ko je direktorica Pegazovega doma, Kristina Kampuš, pekla štrudel skupaj s stanovalci. Zbralo se je veliko število stanovalk in stanovalcev, nekateri iz zanimanja, nekateri iz radovednosti, vsi pa v pričakovanju, kaj bo prišlo iz rok direktorice…

Predvideno je bilo, da se naredita 2 pekača borovničevega štrudla, ker pa je g. Pelko želel še jabolčnega, so se hitro začeli peči kar 3 pekači, poleg 2 borovničevih še jabolčni. Vse skupaj se je hitro odvilo, ker je direktorica zelo spretno valjala in vlekla vlečeno testo, ki ga je seveda sama zamesila. G. Pelko je bil zelo konstruktiven pomočnik, pomagal je pri zavijanju in pri mešanju nadeva. Dodajal je nekatere svoje dodatke, limonina lupinica, maslo za povrh itd.

Ga. Božena se je z lepimi spomini dotaknila leta 2006, ko smo nekaj mesecev po odprtju doma prvič skupaj z direktorico pekli štrudel v skupini 1A, s prvimi stanovalci v domu. Bilo je lepo in bili smo še precej mlajši, smo v smehu ugotovili. Ker pa pravijo, da »do tri gre rado« smo si tokrat obljubili, da ga vsaj enkrat še gotovo pečemo.

In kaj so povedali stanovalci?

g. Silvo Žgajner: ne hvalim ga zato, ker je to v navadi, ampak zato, ker je bil res zelo dober. Da nam je direktorica spekla štrudelj je posebna čast. Kar malo mi je bilo nerodno, ker sem sedel tako blizu. Sem pa pogrešal repete (smeh).

Ga. Plemenitaš Marija: tako je hitra, spretna, bilo je okusno. Se vidi, da je navajena kuhinje. Dober je bil, če bo še kdaj spekla štrudelj, ne bo nič narobe…

Ga. Bonča Marija: odlična ji gre peka štrudla. Nisem si mislila, da ji bo šlo tako gladko od rok. Dober je bil. Ga zagotovo tudi doma velikokrat peče, ker ni imela nobene treme.

g. Jože Pelko: da nam je direktorica spekla štrudelj, je posebna gesta, posebna pozornost. Tudi sam sem večkrat pekel štrudelj. Jabolčnemu s skuto težko rečem ne. Bil sem začuden nad njeno spretnostjo. Največja umetnost je narediti dobro vlečeno testo, kar sem tudi sam večkrat poskušal, pa mi ni uspelo. Da ji to tako dobro uspe, ji kar malo zavidam. Lahko pa vam povem, kaj je »zakon štrudla«: da se poje še topel.

Anica Vreže, socialna delavka

VEČ: Pegazov dom

Prejšnji članekNEZADOVOLJNI Z NAKUPOM? KAKO REŠITI SPOR S PONUDNIKOM?
Naslednji članekTRAJNOSTNA RABA TEHNIČNIH IZDELKOV ZA DOM