OHRANIMO PROST DOSTOP DO JAVNIH INFORMACIJ

  500

  Si predstavljate, da vam ministrstvo ali javni zavod za dostop do javnih dokumentov zaračunata 1500 evrov? Slaba šala, boste rekli, ampak se je res zgodilo. Seveda je novinarka od zahteve nato odstopila, vsi mi pa smo ostali prikrajšani za informacije, ki bi morale biti javne.

  In lahko bi se zgodilo vsakemu izmed nas. Ni prav! Če hočemo, da je država odprta, transparentna in odgovorna, mora biti dostop do informacij javnega značaja prost in ga nimajo javni organi in institucije kaj zaračunavati (z izjemo materialnih stroškov). Ker sicer smo na istem, kot da bi dostop zakonsko prepovedali.

  PODPIŠIMO PETICIJO!

  CNVOS zato odločno podpira peticijo Transparency International Slovenia zoper zaračunavanje dostopa do javnih informacij. Vlada je namreč v parlament vložila novelo Zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki takšno zaračunavanje zdaj tudi uzakonja (ker doslej je bilo prepovedano, a je vlada prepoved izigrala z eno svojih uredb. Več o tem tukaj).

  Novela bo na parlamentarnem odboru obravnavana prihodnji četrtek, 26. novembra, poslanska skupina Združene levice pa je vložila amandma, ki omenjeni nonsens odpravlja. In prav je, da amandma podpremo tudi s podpisom peticije. In to hitro, ker časa imamo samo še en teden.

  Peticijo lahko podpišete tukaj. Še namig: pri vprašanju, ali naj bo vaš podpis javno objavljen, pustite obkljukan DA. Ker tega, da smo za javnost delovanja države, nima smisla skrivati.

  Prejšnji članekTEK BOŽIČKOV ZA RDEČE NOSKE V TIVOLIJU
  Naslednji članekPEGAZOV DOM: DRUŽENJE NAS VESELI