PEGAZOV DOM: DRUŽENJE NAS VESELI

  380

  V Pegazovem domu so se stanovalci v sredo, 18 11. 2015 odpravili na »potovanje«, na tretji največji otok Borneo, kjer živijo orangutani, sloni in tisoč drugih živalskih vrst. Tja jih je popeljala Špela Kovačič. Poseben čar otoka je najstarejši tropski deževni gozd – jungla, kjer se po vsej verjetnosti najde še kakšna neodkrita živalska ali rastlinska vrsta. Potovanja so dobra za dušo in pripomorejo veliko k naši strpnosti do drugih. Kadar se sami ne moremo podati na pot, je dobrodošlo potopisno predavanje, saj se lahko skozi barvite fotografije preselimo na drug konec sveta. Tudi tokrat je bilo tako. Stanovalci so spraševali po dejstvih, s katero valuto poslujejo, kateri jezik prevladuje, ali je tam drago, ipd. Kar jih je presenetilo, je to, da je ta otok ena velika mešanica različnih kultur, religij, narodnosti in so ljudje zelo strpni med seboj.

  V okviru Društva za pomoč pri demenci Spominčica Rogaška Slatina so stanovalci pod vodstvom Mateje Fidler na 1. Medgeneracijskem srečanju v četrtek, 19. novembra, predstavili vadbo žoga bend. Skupaj z obiskovalci smo razgibali telo, misli in prebudili možgane.
   
  Z možgani je podobno kot z mišicami, ki ob redni uporabi ohranjajo moč, ob zanemarjanju pa izgubljajo v življenju že pridobljene sposobnosti. Da telo zmore določene telesne napore, potrebujejo mišice stalno vadbo. Podobno tudi možgani potrebujejo miselno vadbo, da zmorejo premagovati miselne napore. Mi smo z žoga bendom vse to združili! Ob glasbi smo krepili telo, mišice, možgane, srce, lepo držo in večali koncentracijo. Stanovalci so povabili medse tudi obiskovalce, da so vadbo preizkusili. Vzdušje je bilo res zabavno. Vse te aktivnosti pomagajo, da se bolezen demenca prestavi na poznejši čas, kajti vemo, da zanjo še žal ni zdravila. Zahvala gre vam, dragi stanovalci Pegazovega doma za veselo sodelovanje!

  Špela Kovačič
  Predsednica Društva Spominčica


  VEČ: PEGAZOV DOM

  Prejšnji članekOHRANIMO PROST DOSTOP DO JAVNIH INFORMACIJ
  Naslednji članekHITRA OHLADITEV, VEČJE TVEGANJE ZA OBOLENJA