NUJNA PRIPOROČILA ZA PREPREČEVANJE ZLORAB

1407

Koronavirus – Covid 19 je zdaj naša realnost. Ažurno stanje, uredbe in priporočila spremljajte na strani NIJZ: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov in Kriznega štaba Vlade republike Slovenije: https://www.gov.si/teme/koronavirus/. Pri nas pa povzemamo priporočila za preprečevanje zlorab starostnikom, s strani društva Humanitarček.

POZOR, BODITE PREVIDNI:

1. Pojavili so se “prostovoljci”, ki ponujajo “plačilo” položnic. Glede na to, da ves bančni promet deluje normalno in da gre za trenutno kratkotrajne ukrepe – takšnih potreb ni. Res da se starosniki bojijo zamud, a jih opozorimo, da ne bo tako hudo – kot če izgineta denar in položnica. Po naših podatkih gre za več posameznikov, ki niso vključeni v nobenega od znanih prostov.društev / organizacij. Nobene panike ni s plačevanjem položnic torej. Tovrste “prostovoljce” pa prijavite pristojnim.

2. Pojavili so se plačljivi “prevozi starejših”. Glede na to, da so na nacionalnem nivoju odpovedane vse nenujne zdravstvene storitve, da javna uprava deluje okrnjeno in veljajo splosne uredbe omejevanja izpostavljenosti, potrebe po prevozih takšnega tipa ni.
Starostnikom se na nacionalnem nivoju odsvetuje nepotrebno izpostavljanje, zato potrebe po takšnih prevozih ni. V kolikor starostnik potrebuje prevoz k zdravniku etc, naj se obrne direktno nanj, da presodi potrebnost obiska in tip prevoza (sanitetni, nenujni resevalni). Frizerji, trgovine, etc bodo počakali.

3. Danes smo prejeli prijavo, da “prostovoljka” med starostniki ponuja “nakup zdravil”, seveda z dobro provizijo. Ni podatkov, da bi bila oskrba z zdravili motena. Plačevanje za prinos zdravil ni smiselno. V primeru manjka, se telefonsko konzultirajte z osebnim zdravnikom oz.preverjeno lokalno dobrodelno organizacijo.

4. Starostnikom se lahko hrana dostavi v obliki paketa, za slednje ni potrebno fizično izpostavljanje starostnika okužbam. Glede na porast “skupin za pomoč” preko noči, ki ponujajo nakup hrane, svetujemo k previdnosti. Predvsem, kadar želijo “prostovoljci” denar za nakup živil vnaprej. V lokalni skupnosti so velike večine organizacij za dostavo hrane že poskrbele.

5. Nikoli “prostovoljcem” ne predajajte svoje ali starostnikove bančne kartice, osebnega dokumenta!

6. Razkuzila, ki se prodajajo “od vrat do vrat”, so sumljiva …

Če se vam zdi, da je starostnik v stiski, se obrnite na preverjene lokalne ponudnike prostovoljske pomoci, RK, CSD, Starejsi za starejse, mi. Velika večina organizacij ima izdelan načrt, zato brez skrbi.

COVID19 pandemija je resda zajela svet, a ne pustimo, da histerija rodi zlorabo najbolj ranljive skupine in še poglobi socialno krizo starostnikov. 

Lahko pa vsak od vas pomaga – tako pri preprečevanju zlorab kot skrbi za starostnike. Že če postavite na prag sosede v bloku vrečko z mlekom, kruhom in kakšno kavico – je veliko.

Prejšnji članekCVETJE ZA DAME V DOMU UPOKOJENCEV NA JESENICAH
Naslednji članekKOLIKO VITAMINA C POTREBUJEMO?