NAPOVEDUJEMO 22. FESTIVAL ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

843

V soorganizaciji Proeventa in Mestne zveze upokojencev Ljubljana OPZDU bo konec septembra tradicionalno potekal že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki bo ponovno združeval najrazličnejše aktivnosti, partnerje, obiskovalce, predstavljal bogato domačo kulturo, se posvečal izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Dogodek bo v letošnjem letu potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

O aktivni starosti, medgeneracijskem sožitju in dolgoživi družbi 

Festival, ki ga je samo lansko leto po dveletnem premoru obiskalo kar 13.600 obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije, je največji tovrsten dogodek za starejše v Evropi in osrednja obeležitev Mednarodnega dne starejših 1. oktobra v Republiki Sloveniji. To leto bo potekal od 27. do 29. septembra v Cankarjevem domu, kjer bo istočasno potekal še 15. Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta.

O festivalu, ki je nastal leta 1999 na pobudo takratne Vlade RS, je nekaj besed povedala tudi predsednica programskega sveta festivala Vlasta Nussdorfer:
»Festival ni samo dogodek, je gibanje, je leta prizadevanj, volje in izmenjave idej vse številnejših posameznikov, da ustvarimo okolje, odprto za vse generacije. Zato vabim vse vladne in nevladne organizacije, starejšim prijazne občine, dnevne centre aktivnosti in domove za starejše občane, organizacije s področja dela s starejšimi, podjetja in družbe z izdelki in storitvami za zdravje in aktivno starost, umetniške in druge kulturne ustvarjalce, društva upokojencev in vse, ki so kakorkoli povezani s cilji dolgožive družbe, da s svojimi projekti, idejami, kulturnimi in izobraževalnimi vsebinami festivalske dni soustvarjate z nami.«

Združitev kulture in bogatih izkušenj

Dogodek, ki ga vsako leto obiščejo predstavniki vseh generacij s poudarkom na obiskovalcih starejših od 55 let, že vrsto let gradi most med generacijami, posamezniki, nevladnimi organizacijami in drugimi deležniki. Program, ki ga vsako leto sestavlja prek 3.000 posameznikov, bo v letošnjem letu usmerjen v vzdržen pokojninski sistem.

Kulturni program na odru bo predstavljal domačo pesem, glasbo in ples skupin društev upokojencev, kulturnih društev, folklornih skupin, športnih društev, centrov plesa iz vse Slovenije in drugih. Festivalski oder bo gostil tudi nekaj nastopov iz tujine, ki bodo skozi petje in ples predstavili svojo kulturo. Prvi dan festivala bo potekalo tudi uradno odprtje v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Izobraževalni program v predavalnicah M bo ponudil veliko vsebin na temo demence, gibanja, zdrave in uravnotežene prehrane, zdravja srca in ožilja, življenja po možganski kapi, premagovanja izgube sluha, ustnega zdravja, digitalizacije ter kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju. Slovensko društvo Hospic bo izvedlo okroglo mizo na temo življenja in smrti, organizatorji pa pripravljajo tudi vsebine za otroke, s katerimi želijo krepiti medgeneracijsko povezovanje.

Rdeča nit letošnjega strokovnega programa je vzdržen pokojninski sistem. To področje je trenutno v Sloveniji izjemno aktualno, saj se pripravlja nova pokojninska reforma, ki je nujno potrebna. V okviru strokovnega programa se bo zvrstilo kar 6 vsebinsko zelo zanimivih okroglih miz, v okviru katerih bodo sogovorniki debatirali o pokojninskem sistemu, dostojni plači in dostojni dohodnini, spoštljivem nagovarjanju starejših, staranju s pozitivnim predznakom, kulturi in umetnosti za aktivno modrost ter o sodelovanju organizacij za starejše v evropskih projektih.

Sejemska predstavitev za aktivno in zdravo starost

Kot vsako leto se bo v okviru sejemske razstave predstavilo veliko sodelujočih s področij zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Na dogodku bodo sodelovale še razne vladne organizacije, ministrstva in druge javne ustanove. Kot soorganizator pa se bo predstavila tudi Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU s svojimi dnevnimi centri aktivnosti, poseben program pa bo potekal tudi na prostoru Mestne občine Ljubljana, ki bo obiskovalce povabila v številne kulturne in izobraževalne kotičke po Ljubljani.

Vstop na festival je prost. Več na www.f3zo.si.

Prejšnji članekZPS TEST: ALI VESTE, KAKŠNO KAVO PIJETE?
Naslednji članekPEGAZOVA NAJ PROSTOVOLJKA KATJA ŽLOGAR