NAPOVED AKTIVNOSTI 19. FESTIVALA F3ŽO

901

Od 1. do 3. oktobra 2019 bo v hramu slovenske kulture, v ljubljanskem Cankarjevem domu, potekal že 19. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki že 18 let predstavlja osrednji dogodek Mednarodnega dneva starejših (1. oktober) v Republiki Sloveniji.

Festival za tretje življenjsko obdobje je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi, posvečena aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Festival ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem po svojih močeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam.

Festival za tretje življenjsko obdobje je bil in bo tudi v prihodnje prostor za mednarodno sodelovanje in povezovanje, saj ga vsako leto obiščejo delegacije ter skupine udeležencev iz različnih držav. Za izjemen dosežek štejemo aktivno sodelovanje predstavnikov 9 držav – Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Bolgarije, Makedonije, BiH, Srbije, Črne gore oziroma njihovih upokojenskih organizacij – v strokovnem in kulturnem programu.

Priprave na 19. Festival za tretje življenjsko obdobje so v polnem teku in odziv s strani potencialnih sodelujočih partnerjev je, tako kot vsako leto, odličen. Rdeča nit tokratnega dogodka, predvsem strokovnega programa Festivala bo Implementacija Strategije dolgožive družbe. Programski svet, vodilni organ Festivala, bo v začetku marca obravnaval in potrdil letošnji program, ki ga pripravljata Komisija za strokovni program in vodstvo F3ŽO.

Širšo družbeno vlogo in pomen Festivala potrjujejo častna vsakoletna pokroviteljstva predsednikov države ali Vlade, hkrati pa tudi aktivno sodelovanje številnih ministrov, predstavnikov ministrstev in drugih državnih organov na strokovnih in izobraževalnih dogodkih v sklopu le-teh.

Člani Programskega sveta F3ŽO ob tej priložnosti oznanjamo, da je častno pokroviteljstvo na 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje prevzel predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan.

Pregled aktivnosti izvedenih v sklopu tridnevnega Festivala za tretje življenjsko obdobje v 18 letnem ustvarjanju te velike in odmevne prireditve:

•    18 izvedenih festivalov,
•    organiziranih več kot 350 strokovnih dogodkov, na katerih je sodelovalo preko 1.500 strokovnjakov,
•    promoviranih več kot 250 družbeno pomembnih pobud in akcij,
•    organiziranih več kot 1.500 ustvarjalnih in poustvarjalnih kulturnih dogodkov, v sklopu katerih je
sodelovalo več kot 25.000 nastopajočih,
•    več kot 250.000 obiskovalcev iz vse Slovenije (in tujine),
•    več kot 2.500 samostojnih razstavljavcev,
•    več kot 1.000 medijskih objav v zadnjih 3 letih in pojavnost na več kot 3.000 medijskih lokacijah.

Prvi Festival za tretje življenjsko obdobje je nastal ob Mednarodnem letu starejših (1999) na pobudo Vlade Republike Slovenije in je potekal pod pokroviteljstvom takratnega predsednika države in v organizaciji podjetja Infos, d. o. o.

Enkratnost, razpoznavnost, sporočilna pomembnost, interdisciplinarnost nastopa vseh pomembnih družbenih dejavnikov in druženje vseh generacij ter medgeneracijsko sodelovanje na vsakoletnem Festivalu za tretje življenjsko obdobje, je izjemna.

Prejšnji članekŠEMPETRANI ZOPET V PEGAZOVEM DOMU
Naslednji članekBOSANSKI DAN V PEGAZOVEM DOMU