BOSANSKI DAN V PEGAZOVEM DOMU

  770

  V Pegazu si znamo preproste dneve narediti posebne. Doslej smo obeležili italijanski dan, mehiški, dalmatinski… Tokrat smo se odločili, da se sprehodimo še južneje – v Bosno in Hercegovino. Njihova kuhinja je znana po mešanici zahodnih in vzhodnih vplivov.

  Pred kosilom sta  Amela in terapevtka Tina pripravili kratko predstavitev Bosne in Hercegovine. Amela prihaja iz Sarajeva, zato je od doma prinesla narodno nošo, ki jo je pokazala našim stanovalcem. Bili so navdušeni, kajti noša je v celoti ročno delo. 

  Naši kuharji so se ponovno potrudili in pripravili pravo kulinarično razvajanje. Topla predjed  je bila Begova čorba, ki je tradicionalna svečana jed, narejena iz zelenjave in kokoši. Glavna jed je bila sestavljena iz čevapčičev, pripravljenih po bosanskem receptu – brez svinjine. Zraven, kot priloga prebranec, popečena lepinja ter okusen kajmak in ajvar. Sladic je bilo kar nekaj: baklava, hurmašice, tulumbe – vse pripravljeno izpod rok naših kuharjev.

  Za večerjo so stanovalci dobili še dve odlični jedi: pito Krumpirušo in Zeljanico. Testo in nadev je pripravljala naša kuharica Diba, ki prav tako prihaja iz Bosne.
  Stanovalka Malčka je povedala: »Krasno je bilo, vse smo pojedli in prav nič ni ostalo. Naj se ponovi vsaki mesec!«

  Valentina Jecl, delovna terapevtka
  Več: PEGAZOV DOM

  Prejšnji članekNAPOVED AKTIVNOSTI 19. FESTIVALA F3ŽO
  Naslednji članekPUSTNI TOREK V PEGAZOVEM DOMU