LJUBLJANSKI GRAD: PROST VSTOP NA PRIREDITVE

  725

  V prazničnem decembru smo na Ljubljanskem gradu pripravili vrsto zanimivih prireditev, od razstave priznanega slovenskega oblikovalca Oskarja Kogoja, do tradicionalnih Jaslic in koncerta slovenskih in čeških koledniških pesmi. Vabljeni k obisku. Vstop prost za vse tri prireditve.
   

  Razstava Oskarja Kogoja in Sergia Pausiga: Lipicanec

  Stolp strelcev, 13.12.2012 – 13.1.2013,  11.00 do 22.00
  Lipicanec je konj Slovencev. Očara s svojo lepoto, inteligenco, svobodo in daje vtis božanskega bitja. Naši predniki so si želeli prav to sporočiti svojim potomcem. Zatorej lipicanec nosi globlje sporočilo, ki lahko pomaga človeku pri razvoju in spoznavanju samega sebe.
  Oblikovanje: Oskar Kogoj | poslikava: Sergio Pausig | izdelava: Boris Ostrež

  Jaslice na Ljubljanskem gradu

  Kapela sv. Jurija, 24.12.2012 – 2.2.2013, 10.00 do 20.00
  Na Slovenskem je jaslice prvič postavil Frančišek Asiški, in sicer leta 1644, kasneje pa se je ta običaj razširil tudi drugod; za to so skrbeli v glavnem jezuiti. Za postavljanje figuric so se odločili predvsem zato, ker so menili, da ljudje na takšen način svete stvari lažje razumejo, si jih predstavljajo in da si bodo tako tudi lažje zapomnili Jezusovo rojstvo.
  Na Ljubljanskem gradu bomo tudi letos, v sodelovanju z Župnijskim uradom sv. Jakoba, postavili jaslice v Grajski kapeli sv. Jurija.


  Koncert Moškega pevskega zbora Janko Kersnik, Lukovica s solisti

  Stanovska dvorana, 27.12.2012, ob 18.00
  Večer slovenskih in čeških koledniških pesmi v priredbi skladatelja Janeza Močnika.
  Zasedba: Barbara Tišler, sopran, Urška Pavli, sopran, Marta Zabret, alt, Marko Jutršek, tenor, Dominik Zupan, bas, Špela Pirnat, viola, Eva Jurgec, oboa, Tina Gregorc, violončelo
  Zborovodja: Igor Velepič
  Moški pevski zbor Janko Kersnik Lukovica je bil ustanovljen leta 1962 in letos praznuje 50-letnico delovanja. Njegov repertoar je raznolik – s poudarkom na priredbah slovenskih ljudskih pesmih izpod peresa skladatelja Janeza Močnika. Z njim prepevata tudi solistki Urška Pavli in Marta Zabret.

  Za obisk prireditev priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.

  Še več o Ljubljanskem gradu si lahko ogledate: TUKAJ

  Prejšnji članekSVETOVALNICA BIVANJE MOL: URADNO ODPRTJE
  Naslednji članekPOSVET, SKUPŠČINA IN OKROGLA MIZA SSZS