KO POSTANEJO STARŠI ODVISNI OD NAŠE POMOČI

  776

  Pride čas, ko se slej kot prej večina nas sooči s starostjo svojih staršev. V spominu še nosimo njihovo skrb za naše odraščanje, kasneje,  ko imamo že svoje družine pomislimo na povezanost in morda njihovo pomoč pri varstvu naših otrok. Kar na enkrat pa se lahko zgodi, da se soočimo z odgovornostjo za njihova življenja, ko lahko tokrat oni postanejo odvisni od naše pomoči.

   
  Dnevno se srečujem z družinami, ki iščejo pomoč za svoje starše in vsaka družina je primer zase. Nekateri imajo starše zelo bolne in se soočajo tudi z njihovo bolečino bolezni, drugi imajo starše katerim počasi peša življenjska moč, tretji se soočajo s problemom kot je demenca, kar je verjetno najtežje sprejeti, saj postajajo pozabljeni spomini, na katerih so bili zgrajeni čustveni odnosi in vezi.

  Ne glede na to, da je vsaka družina zgodba zase, pa opažam najpogostejše skupne niti. Ena od teh je nepripravljenost na novonastalo situacijo, ko starši ne zmorejo več samostojno poskrbeti zase. Druga skupna nit pa je problem časa in preobremenjenosti ali prevelika oddaljenost od njih.

  Agencija ProDomi pomaga reševati prav te težave. Glede na to, da si večina ljudi želi preživeti svojo starost v domačem okolju, pomagamo razrešiti odgovore v smeri, kako se pripraviti na pomoč pri oskrbi staršev, ter pripravimo ustrezno osebo iz lokalnega okolja, ki bo prevzela tisti del pomoči, ki jo družina zares potrebuje. Tako lahko svojci ohranijo svoj ritem življenja in hkrati kvalitetno poskrbijo za svoje ostarele starše.

  Starost je lahko še zelo lepa, opremljena z novimi vrednotami in sporočili tudi za bližnje, če se le ohrani dostojanstvo pomoči potrebnega.

  Tjaša Knap Maršič
  vodja programov ProDomi

  Več o tem: PRODOMI

  Prejšnji članekSOLNA TERAPIJA, BLAGO- DEJNA ZA DIHALA IN KOŽO
  Naslednji članekZ REDNO VADBO DO VITALNEGA TELESA IN DUHA