KAKO LAHKO UGOTOVIM ALI IMAM OSTEOPOROZO?

  614

  Brala sem o osteoporozi. Skrbi me. Kako lahko ugotovim ali jo imam?


  Odgovarja Sveto Vitorović, dr.med.spec.internist-gerontolog  Diagnostičnega centra Clarus:

  Osteoporoza je bolezen, ki je posledica naravnega procesa staranja, pri kateri se tanjšajo gradbene enote kosti, hkrati pa se zmanjšuje tudi njihovo število. Njen začetek je tih in neopazen, brez bolečin in drugih simptomov.

  Največkrat je prva in hkrati najresnejša posledica zlom zaradi zmanjšane gostote oz. krhkosti. Ti zlomi so za mnoge bolnike usodni, saj nepokretni  bolniki pogosteje zbolevajo in umirajo zaradi pljučnic in embolij.

  Edini način, da pravočasno odkrijete, ali imate osteoporozo, je merjenje mineralne kostne gostote. V Diagnostičnem centru Clarus imamo najnovejši aparat za merjenje kostne gostote. Z aparatom merimo kostno gostoto navadno med hrbtenico in kolkom. Imenuje se DENZITOMETRIJA. Postopek je hiter, varen, popolnoma neboleč in meritev je opravljena v nekaj minutah. Merjenje ni nevarno, saj je količina rentgenskih žarkov zelo majhna.

  Kdo je najbolj ogrožen? Osteoporoza je do 70. leta starosti 6-krat pogostejša pri ženskah, po 70. Letu je pogosta tudi pri moških, vendar je razmerje še vedno 2:1 v prid ženskam. V Sloveniji si zlomi kolk na leto približno 1000 žensk, starejših od 60 let.

  Več informacij: 01/2000 910| diagnosticni.center@clarus.si  | www.clarus.si

  Prejšnji članekKUHANJE JE PRIKAZ RESNIČNEGA NEREDA…
  Naslednji članekKAKO JE Z DODATKOM NA POMOČ IN POSTREŽBO?