KUHANJE JE PRIKAZ RESNIČNEGA NEREDA…

  533

  Kuhanje in fotografiranje sta si v marsičem zelo podobna. Potrebujemo dobre sestavine/motiv, začimbe/optimalno osvetlitev in dobrega kuharja/fotografa. Kako kar najbolje izkoristiti svoj zrcalno-refleksni fotoaparat (DSLR), da boste posneli čudovite fotografije hrane in hkrati naredili vtis na prijatelje, ki uživajo v hrani? Družba Nikon je za primeren odgovor povprašala znanega kuharja, svojega ambasadorja in navdušenca nad fotografijo z DSLR-ji Jamieja Oliverja ter njegovega dolgoletnega sodelavca, profesionalnega fotografa hrane Davida Loftusa. Predstavljamo vam skrivnosti fotografiranja kulinaričnih dobrot.

  Pri zajemanju fotografij hrane, na katerih je ta videti okusna, je ključno Davidovo sporočilo: "Fotografirajte veliko in fotografirajte hitro." Hitrost je ključen element pri fotografiranju hrane, saj imajo sveže pripravljene sestavine v vroči jedi "fotografsko življenjsko dobo" le nekaj minut.

  Jamie, ki svoje kuharske stvaritve najraje dokumentira s fotoaparatom Nikon D3200 pravi, da »so najboljši posnetki hrane na svetu narejeni v prvih 45 sekundah. Hrana je tista, ki narekuje tempo fotografiranja." Na podlagi izkušenj, poznavanja tehnologije in drobnih trikov je moč ustvariti fotografije, ob katerih se ti pocedijo sline. Jamie je po vsakem fotografiranju z Davidom še bolj prepričan, da mora biti hrana posneta tako, kot pade na krožnik. Kuhanje je prikaz „resničnega nereda“, meni Jamie, vključno z neredom, ki ga ustvarite pri rezanju, sekljanju, ribanju ali sekanju sestavin za fotografijo ali videoposnetek.

  David in Jamie sta za navdušence fotografiranja hrane pripravila nekaj uporabnih nasvetov za zajem čudovitih in slastnih fotografij kulinaričnih dobrot:

  1. Uporabite nevtralna ozadja, ki poudarijo teksturo hrane.
  2. Držite se naravne, okoljske svetlobe, da bolje prikažete sveže sestavine.
  3. Fotografirajte hitro, še posebej, če delate z vročo hrano.
  4. Fotografirajte pogosto in zajemite ves nered pri kuhanju.
  5. Zajemite posnetke z manjšo hitrostjo sprožilca, da prikažete energijo.
  6. Uporabite barvite sestavine in bež ali sive krožnike za serviranje.

  Več nasvetov o fotografiranju hrane v besedi, fotografiji in v videu si oglejte na spletni strani jamie.nikonsvet.si

  Prejšnji članekČE VAS ZANIMA HONORARNI ZASLUŽEK…
  Naslednji članekKAKO LAHKO UGOTOVIM ALI IMAM OSTEOPOROZO?