KAKO JE Z ODKUPOM LET ZA PRESEŽNE DELAVCE?

  397

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralec REVIJE VZAJEMNOST S.L. iz Ljubljane piše, da je že dopolnil 60 let starosti in 34 let in 1 mesec delovne dobe. Zanima ga, ali res ne izpolnjuje pogojev za dokup za presežne delavce, ker bi moral imeti za to že 35 let pokojninske dobe brez upoštevanja časa služenja vojaškega roka. Spričo predvidenih sprememb pokojninske zakonodaje bi se želel upokojiti še letos, zato je pripravljen, če je to potrebno, dokupiti tudi čas služenja vojaškega roka. 

  Odgovor:

  Določba 195. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju med drugim določa, da lahko zavarovanec, katerega delo ni več potrebno zaradi nujnih operativnih razlogov ali mu je prenehalo delovno razmerje po predpisih o prisilni poravnavi, stečaju ali likvidaciji, dokupi največ pet let zavarovalne dobe za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do pokojnine, če je dopolnil 35 let pokojninske dobe in 58 let starosti.

  Ker ima torej bralec le 34 let in 1 mesecev pokojninske dobe, dodana doba za čas služenja vojaškega roka pa se kot čas zunaj zavarovanja upošteva le pri ugotavljanju minimalne pokojninske dobe za pridobitev pravice do starostne pokojnine, ne izpolnjuje pogojev za dokup za presežne delavce. Če bo bralec želel uveljaviti pravico do starostne pokojnine z dokupom za presežne delavce v trajanju 5 let, bo moral najprej izpolniti pogoj 35 let pokojninske dobe.

  Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju namreč omogoča, da se lahko zavarovancu šteje obdobje, v katerem ni bil vključen v obvezno ali prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v zavarovalno dobo pod pogojem, da so bili plačani prispevki, med drugim tudi za čas služenja vojaškega roka, nadomestne civilne službe ali osnovnega usposabljanja za rezervni sestav policije. Bralec bo moral najprej za čas zunaj zavarovanja plačati določen prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, tako da bo imel do prenehanja delovnega razmerja zaradi nujnih operativnih razlogov najmanj 35 let pokojninske dobe brez upoštevanja časa služenja vojaškega roka kot dodane dobe.

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.

  Prejšnji članekNOVICE IZ SKUPNOSTI SOCIALNIH ZAVODOV SLO.
  Naslednji članekSISTEMI CILJANEGA SPRE- MLJANJA RABE ENERGIJE