NOVICE IZ SKUPNOSTI SOCIALNIH ZAVODOV SLO.

  351

  Festival za tretje življenjsko obdobje

  Ljubljana, 3.10.2012
  Naša Skupnost se je tudi v letošnjem letu aktivno udeležila Festivala za tretje življenjsko obdobje, saj je to osrednja prireditev za starejše v Sloveniji. V Skupnosti smo zelo zadovoljni z odzivom razstavljavcev na Festivalu in tudi z obiskom prireditve, saj oboje nakazuje, da so potrebe starostnikov pomembne, da so kot skupina prebivalstva vedno bolj aktivni in da se hitro razvija tudi ponudba različnih javnih, zasebnih in nevladnih organizacij za to skupino prebivalstva.

  Na Festivalu se je Skupnost predstavila skupaj s tehnoloških podjetjem Smart Com d.o.o., s katerim smo oblikovali sejemsko postavitev primera uporabe podporne tehnologije v domačem okolju, ki ob sodelovanju usposobljenega osebja iz domov lahko uporabniku bistveno podaljša varno bivanje v domačem okolju. Veseli smo bili velikega zanimanja obiskovalcev in seveda tudi osebnega zanimanja predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka, ki se je kar nekaj časa zadržal na predstavitvenem prostoru in zaprosil za vrsto dodatnih pojasnil.

  Razstavni prostor si je z zanimanjem ogledal tudi minister za zdravje g. Tomaž Gantar in kar nekaj vidnih predstavnikov slovenske politike. Upamo, da smo tudi zaradi tega lahko večji optimisti v pričakovanju na sistemske spremembe na področju dolgotrajne oskrbe, ki jih že vrsto let pričakujemo.
  Seveda se moramo zahvaliti tudi članom Skupnosti, saj so številni domovi prispevali svoje predstavitveno gradivo in dobrote, ki so jih pripravili domski kuharji, s tem pa smo dogajanje na razstavnem prostoru dodatno popestrili in predstavili pestrost dejavnosti, ki se odvijajo v slovenskih domovih za starejše.

  Strokovni posvet Duševno zdravje in starejši

  Jesenice, 10.10.2012
  Center za socialno delo Jesenice in Društvo Ozara sta ob dnevu duševnega zdravja v sredo, 10. oktobra 2012, organizirala posvet na temo duševnega zdravja pri starejših. Posveta se je udeležil tudi predstavnik Skupnosti, saj je bila glavnina razprave osredotočena na probleme oseb z demenco, ki tudi za domove predstavlja enega glavnih izzivov.
  V razpravi je bilo ugotovljeno, da na tem področju tako domovi kot Centri za socialno delo in številne nevladne organizacije izvajajo vrsto odličnih programov, vendar pa je med njimi premalo sodelovanja. Zato so bili oblikovani zaključki posveta , ki so nakazali predvsem potrebo po sistematičnem povezovanju javnih služb in nevladnih organizacij ter usmerjanje dejavnosti v domače okolje uporabnika. Številni primeri dobrih praks, ki so bili predstavljeni, so konkretna izhodišča za povezovanje, ki naj temelji na načelu, da skupaj rešujemo potrebe uporabnikov tako, da vsak izvaja tisto dejavnost, za katero je najbolje usposobljen. Vsi prisotni so se strinjali, da ni dvoma, da se bodo problemi duševnega zdravja v prihodnje še stopnjevali, saj predvsem na področju demence lahko pričakujemo hiter porast oseb s to boleznijo.

  Zahvala Društvu Jasa

  Ljubljana, 27.9.2012
  Društvo Jasa je Skupnosti za knjižnice domov podarila knjige Nežina steza, v katerih je celovito, pregledno in lično predstavljeno umetniško ustvarjanje in javno delovanje naše vrhunske umetnice Neže Maurer.
  Donatorju Društvu Jasa se zahvaljujemo za lepo darilo, ki ga bomo z veseljem posredovali vsem našim članom, da bodo obogatili svoje knjižnice, stanovalci pa bodo ob prebiranju umetničinih pesmi našli nekaj umetniškega zadovoljstva in številne modre misli za življenje.

  Več informacij:

  Skupnost socialnih zavodov Slovenije
  Letališka 3c
  1122 Ljubljana
  tel: 01/520 80 00
  e-mail: info@ssz-slo.siInternet: www.ssz-slo.si

  Prejšnji članekV ABANKI ZDAJ ŠE BOLJ PRIJAZNI DO UPOKOJENCEV
  Naslednji članekKAKO JE Z ODKUPOM LET ZA PRESEŽNE DELAVCE?