KAKO JE Z DELNO UPOKOJITVIJO PO NOVEM?

  653

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralka M. T. iz Ljubljane navaja, da je pogoje za starostno pokojnino izpolnila že pred štirimi leti, in sicer z dokupom petih študijskih let in z upoštevanjem znižanja starosti zaradi štetja zavarovalne dobe s povečanjem. Zdaj je stara 57 let in ima 42 let skupne pokojninske dobe. Zanima jo, ali bi že lahko začela delati po štiri ure, saj si ne želi v celoti prekiniti delovnega razmerja in bi zato uveljavila delno pokojnino.

  Odgovor:

  Po novem zakonu o PIZ lahko delavci v delovnem razmerju, samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki so izpolnili pogoje za predčasno ali starostno pokojnino, pridobijo pravico do delne pokojnine, če ostanejo v obveznem zavarovanju najmanj za štiri ure na dan ali za 20 ur na teden.

  Bralka, ki je že pred štirimi leti izpolnila pogoje za starostno pokojnino po prejšnjem zakonu, ne izpolnjuje pogojev za predčasno ali starostno pokojnino po zakonu, ki velja od 1. 1. 2013 dalje. Za pridobitev pravice do predčasne pokojnine je bralka sicer že izpolnila pogoj pokojninske dobe 38 let in 4 mesece z upoštevanjem dokupa študija, vendar pa nima izpolnjenega pogoja starosti 58 let (pogoji za leto 2013). Za pridobitev pravice do predčasne pokojnine zakon namreč ne dovoljuje nobenega znižanja starosti, torej tudi ne znižanja starosti zaradi štetja zavarovalne dobe s povečanjem. Prav tako bralka v letu 2013 tudi ne izpolnjuje pogojev za starostno pokojnino, ker nima izpolnjenega pogoja 38 let in 4 mesece pokojninske dobe brez dokupa, saj se v to dobo ne šteje dokup študija v trajanju 5 let. Pogoj starosti 58 let za starostno pokojnino sicer izpolnjuje ob upoštevanju znižanja starosti zaradi zavarovalne dobe s povečanjem, ki pa se upošteva pri starostni pokojnini.

  Bralka bi lahko po veljavnem zakonu šele z izpolnitvijo pogojev za predčasno ali starostno pokojnino uveljavila pravico do delne pokojnine. Če se bo bralka odločila ostati v delovnem razmerju do izpolnitve pogojev za predčasno ali starostno pokojnino in če bo uveljavila pravico do delne pokojnine, bo izgubila pravico uveljavljanja starostne pokojnine po prejšnjem zakonu.

  Če pa se bralka želi delno upokojiti, da bi še nekaj časa delala po štiri ure, pa lahko uveljavi pravico do starostne pokojnine po prejšnjem zakonu, potem pa se kot starostna upokojenka vnovič zaposli najmanj za štiri ure. V tem času se ji izplačuje polovica starostne pokojnine. Zakon tudi omogoča, da zavarovanec lahko dela tudi več kot štiri ure na dan in se mu izplačuje ustrezen sorazmerni del pokojnine. Po prenehanju delovnega razmerja se bo bralki pokojninska doba in plača iz vnovičnega zavarovanja upoštevala pri vnovični odmeri starostne pokojnine.

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.

  Prejšnji članekŠTRIJE NASVETI ZA VARNE NAKUPE PREKO SPLETA
  Naslednji članekZA POMOČ SI NAJEMITE “NADOMESTNEGA” VNUKA